Izvor:
06.12.2019 u 09:27
0

ZA RAZLIČITE PROBLEME KOŽE: Koji sastojci odgovaraju kom problemu?!

Podočnjaci, suva koža, fleke, crvenilo, akne… Svaki problem zahteva određeni kozmetički sastojak.

Živimo u skintellectual vremenu. Bitno nam je da znamo, ne samo šta, već i zašto nešto stavljamo na sebe. Pored toga, skloni smo opsesivnom gledanju (ispitivanju, osuđivanju, “popravljanju”… dodajte svoj porok) sopstvenog lica u uveličavajućem ogledalu. Ubacite u kombinaciju da smo sa svih strana zasuti raznim formulama i sastojcima sa ili bez potpisa dermatologa. Zvoni vam u glavi? Za početak, odložite ogledalo. Ono ima svoju svoju svrhu i mesto u našim životima, a svakodnevno buljenje i kopanje po nesigurnostima nije ta svrha. Zatim duboko udahnite i vratite se zdravorazumskim osnovama: donosimo vam listu najčešćih problema kože (estetskih, naravno) i sastojaka koji ih dokazano otklanjaju. Nema na čemu.

Problem: suva koža
Rešenje: hijaluronska kiselina

Dehidrirana koža nije problem koji ide sam za sebe – uvek pod ruku sa njom dolaze i izraženije sitne bore, ljuspanje, neravna tekstura. Kako da izbegnete ovo loše društvo? Naoružajte se hijaluronskom kiselinom. Njeni molekuli se zadržavaju na koži i zadržavaju vlagu unutar nje pa njena površina postaje zategnutija i bolje hidrirana. Ovaj sastojak je takođe poznat po tome što usporava pojavu i ublažava izgled sitnih bora.

Problem: koža koja nema sjaj
Rešenje: glikolna kiselina

Tajna zdrave sjajne kože je eksfolijacija, to znaju i ptice na grani. Ok, ali nije sva eksfolijacija dobra: ako je pregruba, oštetiće prirodnu barijeru kože, a time niste dobili ništa osim problema. Ovo pogotovo važi za mehaničke pilinge sa kuglicama ali i za korišćenje tečnih eksfolijatora ukoliko su prejaki ili se koriste isuviše često. Za nežno ali vrlo temeljno skidanje umrlog površinskog sloja kože, najbolje bi bilo da u svoju dnevnu rutinu uvrstite proizvod koji sadrži glikolnu kiselinu, u vidu tečnog eksfolijatora ili seruma. Pored toga što će uraditi blag piling, hidriraće i “napumpati” ćelije kože. Dakle, sjaj u bočici!

Problem: tamni podočnjaci
Rešenje: vitamin C
Spavate kako treba ali tamni podočnjaci danima nikako da nestanu, osim ako ih ne prekrečite uz pomoć korektora. U čemu je problem? Ponekad, vremenom, blaga upala ili iritacija dovode do jače proizvodnje pigmenta pa koža ispod oka izgleda tamnije. Ovo mogu izazvati naizgled potpuno bezopasne stvari, kao što je na primer, jače trljanje tuferom prilikom skidanja šminke. Vitamin C će prekinuti proizvodnju pigmenta i posvetliti već postojeći. Pored toga, on pospešuje proizvodnju kolagena, ojačava kožu i ublažava sitne bore. Treba li vam još koji razlog?

Problem: pigmentacijske fleke

Rešenje: alfa-arbutin ili kojična kiselina

Realno, tamne fleke je nemoguće u potpunosti izbeći pošto nastaju zbog izlaganja suncu (svakodnevnom, ne samo na plaži), zagađenju, čak i infracrvenom zračenju. U nekoj meri sačekaju svakog. Alfa-arbutin je savremena i sigurna varijanta sastojka po imenu hidrokuinon, koji je nekada važio za zlatni standard borbe protiv fleka i koji se i dalje prodaje u Americi ali u EU je zabranjen već dvadeset godina zbog štetnih propratnih efekata. Kojična kiselina je nusproizvod sakea. Oba sastojka ne samo što nežno i efikasno izbeljuju postojeće fleke, već i utiču na proizvodnju melanina pa se zato koriste noću.

Problem: crvenilo

Rešenje: ekstrakt zelenog čaja – katekin polifenol

Polifenoli su odgovorni za reputaciju sjajne zvezde zdravog života koju ima zeleni čaj, a najmoćniji efekat za ublažavanje crvenila od svih njih ima katekin (epigallocatechin-3-gallate – ECGC – ovo je skraćenica koju želite da vidite na etiketi). On ima posebno jako protivupalno dejstvo što direktno smanjuje kratkotrajno crvenilo. Dodatni benefit, koji ima kao antioksidans, jeste da sprečava hronična DNK oštećenja nastala usled UV zračenja i koja mogu dovesti do pojave hroničnog crvenila.

Problem: akne

Rešenje: topikalni retinoidi (derivati vitamina A)

Ne brkajte ih sa “običnim” retinolom – iako je i on derivat vitamina A – on je mnogo blaža verzija i dostupan je u slobodnoj prodaji. Retinoidi nisu, pogotovo kod nas, ali ih možete dobiti uz recept dermatologa (ili kupiti u inostranstvu, sa ili bez recepta). Zašto biste se ovoliko mučili da se domognete neke kreme? Zato što provereno radi, zato što se u celom svetu koristi od 50-ih godina prošlog veka i zato što je, kao bonus, najjači anti-age sastojak koji ćete ikada igde naći, a da se maže na kožu. Radi na principu ubrzavanja ćelijskog turnovera, smanjuje upalne procese, isušuje postojeće bubuljice i sprečava nastanak novih. Zbog svoje jačine i činjenice da je na listi sastojaka koji kožu čine osetljivijom na sunce, koristi se samo noću i, na početku korišćenja, nikako svaku noć. Spremite se na period prilagođavanja. Vredi, verujte.

Izvor: Cosmopolitan.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter