Izvor:
05.03.2017 u 18:06
0

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Ako ovako tretirate kosu verovatno će uvek biti oštećena!

Koji su to najčešći uzroci oštećenja kose? Šta to pogrešno činimo da nam kosa nikako ne dobija taj famozni sjaj kao sa reklame. Koliko je sigurno feniranje i možemo li ga priuštiti svakog drugog dana? Evo šta kažu stručnjak, Boban Ćirić iz salona Sotto Sopra koga smo zamolili da nam da savet za negu kose.

Vremenski uslovi

Zimi smo izloženi toploti u zatvorenom prostoru, dok se napolju suočavamo sa ekstremno niskim temperaturama. Takve temperaturne razlike takođe čine kosu dehidriranom, bez sjaja, krtom i lomljivom.

Feniranje

Česta izloženost izvorima toplote, poput fena, prese i pegle za kosu, čine vašu kosu lomljivom. Nakon takvih tretmana kosa možda izgleda lepo, sjajno i negovano, ali ako se često fenirate vlas postaje krta i lomljiva.

Feniranje ne mora nužno da bude štetno za kosu. Pravilnom upotrebom fena i četke mogu se smanjiti i izbeći oštećenja dlake. Osnovno je ne približavati previše fen uz cetku, topao vazduh usmeriti niz dlaku tako da zatvara kutikulu,i prilagoditi temperaturu i brzinu izduvavanja. Poželjno je dozvoliti kosi posle feniranja da se prohladi i prilagodi spoljašnjoj temperaturi pre izlaska na hladan vazduh. Na trzištu postoje i preparati koji štite dlaku i krajeve od visoke temperature i hladnog vazduha.

Hormoni

Kontraceptivne pilule, trudnoća i menopauza takođe mogu imati negativan uticaj na kosu. Ukoliko to primetite, obavezno se posavetujte sa lekarom i ništa ne prepuštajte slučaju – poručuje Boban Ćirić.

Pogrešan šampon

Nisu svi šamponi isti. Vot apeluje na žene da nikada ne koriste šampon svog partnera. “Bolje je i da isperete kosu nekoliko puta čistom vodom nego da rizikujete koristeći šampon koji vam ne odgovara”, savetuje Boban.

Ako želite lepu,zdravu i sjajnu kosu, pravilan izbor šampona, regeneratora, maski…je od izuzetnog značaja. Na tržištu postoje šamponi prilagođeni različitim vrstama i tipovima kose i temena.

Ako niste sigurni kom tipu pripada vaša kosa, posavetujte se sa frizerom koji će vam pomoći da pravilno izaberete preparate za negu i stajling tako da odgovaraju vašim potrebama. Izbegavajte savetovanje sa trgovcima u drogerijama, jer oni ipak ne poznaju proizvode koji se nalaze u radnjama .Takođe, najbolje bi bilo, ako to sebi možete da priuštite, da preparate za negu nabavite od vašeg frizera, koji poznaje vašu kosu, a takođe i preparate sa kojima radi. Profesionalni šamponi jesu nesto skuplji, ali su obično koncentrovani i jako dugo traju, tako da se investicija na duže staze isplati, a dobićete mnogo kvalitetniji preparat,vaša kosa će biti zdrava i sjajna a vi samim tim zadovoljniji i sigurniji u sebe.

Češljanje mokre kose

Kosa je najosetljivija kada je mokra – zapamtite to! Ovo neće nužno isušiti kosu ali će i te kako oštetiti krajeve. Prema rečima frizera, najbolje bi bilo da to učinite nakon sušenja kose. Mokra kosa je elasticnija i rastegljva. Zdravu kosu nema potrebe raščešljavati posle pranja. Posle stavljanja balzama, kondicionera ili maske dovoljno je dobro isprati pod jačim mlazom vode od korena prema krajevima i blago proći prstima kroz kosu u istom pravcu. Mlaz vode ce već sam razmrsiti kosu, a prsti pripomoći ako negde zapne. Na ovaj način izbećićete istezanje i kidanje dlake. Takođe treba odabrati i odgovarajuću četku za češljanje koja neće kidati vađe krajeve.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter