Izvor:
21.03.2017 u 13:15
0

ŽENE, OPREZ: Evo šta se dešava sa vašim bubrezima i mozgom kada nosite šminku!

Ljudi skoro 5.000 godina koriste šminku kako bi naglasili crte koje su se u to vreme smatrale privlačnim i sakrili mane.

Međutim, šminka nikada nije bila opasnija nego danas.

Svi kozmetički prozivodi, od osnove do pudera sadrže veliki broj hemikalija. Način na koji neke od njih utiču na kožu može da dovede do njene suvoće, perutanja, pa čak i alergijskih reakcija.

Još više zabrinjava podatak da ove hemikalije mogu da prodru u dublje slojeve kože i uđu u naš krvotok. Ako su one toksične, onda hronična izloženost može da predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

Šminka je već neko vreme realna opasnost. Brojna istraživanja pokazala su da se u pojedinim kozmetičkim proizvodima nalaze nedozvoljene količine olova.

Ovo su neke od najštetnijih hemikalija u kozemtičkim proizvodima koje je otkrila studija Fonda za rak dojke:

Kadmijum

Mekani metal koji je povezan sa prestankom rada bubrega, bolestima kostiju, pa čak i rakom. Istraživači veruju da ova hemikalija psotaje toksična u znatno manjim količinama od one koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Toluen

Razređivač koji može da ošteti nervni sistem i dovede do neuroloških poremećaja kao što je demencija. Pronađen je u nekoliko proizvoda za nokte, ali i pojedinim bojama za kosu.

Benzofenoni

Ova hemikalija se uglavnom koristi u bazama kako bi nas štitila od štetnih UV zraka. Međutim, članak objavljen u žurnalu “Dermatitis” tvrdi da benzofenoni mogu da dovedu do alergijskih reakcija kao što su osipi, ali i izazovu anafalaktički šok. Uglavnom se mogu naći u balsamma za usne, laktu za nokte, mirisima, šamponima i sprejevima za kosu.

Parabeni

Ove hemikalije dodaju se kozmetičkim proizvodima kako sprečili razmnožavanje bakterija. međutim, jedno istraživanje pronašlo je prisustvo ove hemikalije u tkivu raka dojke. Uglavnom se koristi u parfemima, ali može se naći i u šamponima i losionima.

Olovo

Teški metal prisutan u velikim broju kozmetičkih proizvoda je veoma toksičan ako dospe u krvotok i može da izazove neurološke probleme, neplodnost i rak.

Najčešće se može naći u karminima, maskarama i bojama za kosu.

Talk

Ovaj mineral koristi se najčešće u puderima, a u pojedinim slučajevima može biti kontaminiran azbestom koji je poznat kancerogen. Postoji veliki broj studija koje talk povezuju sa rakom jajnika, sudeći po istraživanju objavljenom u Evropskom žurnalu za prevenciju raka.

Izvor: Telegraf
Foto: Žena Blic, Thinkstock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter