Izvor:
01.05.2017 u 19:22
0

LETO SAMO ŠTO NIJE, OBRATITE PAŽNJU NA SVOJU KOŽU: Dermatolog savetuje kako da se zaštitite od neugodnih fleka po licu i telu!

Kratki rukavi otkrivaju sve promene na koži koje smo zaradili prošlog leta. Saznajte kako da se izborite sa flekama od sunca i ne napravite još veći problem.

Hiperpigmentacija najčešće je posledica opekotina od sunca, ali i za to ima leka. Saznajte kako da ove neugodne fleke na licu i telu uklonite ili makar ublažite.

Uzrok
Da li će se fleke na koži pojaviti ili ne, zapisano je u našim genima, ali to zavisi i od tipa kože.
– Hiperpigmentacija je najčešća kod osoba svetle puti nakon što izgore na suncu. Neugodne promene u boji kože mogu postati primetne tek nakon nekoliko meseci ili čak godina, i to uglavnom na licu, ramenima, onim delovima koji su najizloženiji suncu – kaže dermatolog Svetlana Minić.

Ona dodaje i da je problem što se te promene uvećavaju s godinama jer koža pamti traumu koju je preživela, pa se nakon svakog ponovnog izlaganja suncu broj fleka se samo povećava. I solarijum utiče na ove promene, s tim što se od njega stanje samo pogoršava – u solarijumu nikada nismo toliko dugo da bi se javile opekotine.

Prevencija
Najbolja preventiva počinje u detinjstvu. Zato decu morate zaštititi od sunca, ona ne smeju da gore. Vitamin D iz sunčeve svetlosti jeste preko potreban, ali gledajte da to izlaganje bude u prepodnevnim i popodnevnim satima. I nikuda ne idite bez visokog faktora zaštite.

Pored fleka, mladeži koji su se pojavili pred pubertet brojčano će se uvećavati od izlaganja suncu. Dame naročito moraju da se čuvaju, pogotovo da pripaze na lice, jer koža i stari od sunca, pa nastaju bore. Dakle, najbolja zaštita od pojave fleka je šešir sa širim obodom i krema sa zaštitnim faktorom, savetuje Svetlana Minić.

Rešenje
Samo vam lekar može reći da li je moguće potpuno ukloniti fleke ili ne. Neke fleke se mogu samo ublažiti i to su takozvane duboke fleke koje nastaju ranije u životu, kaže naša sagovornica. Druge se mogu skinuti, i to hemijskim pilinzima i kremama koje prepisuju dermatolozi i uz njih se fleke mogu potpuno ukloniti.

Važno je znati da je terapija uvek u rukama dermatologa, da leka ima, ali da je potrebna posvećenost. Hiperpigmentacija se može rešiti i laserskim putem, ali najbitnije je odrediti koji je tip fleka u pitanju i pre svega postaviti dijagnozu.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter