Izvor:
19.05.2017 u 19:18
0

Sve što niste znali o podočnjavima ispod očiju: EVO KAKO DA IH SE REŠITE ZAUVEK! (foto)

Kako biste pobijedili otečenost i tamne kolutove oko očiju prvi i najvažniji korak je otkriti njihov uzrok, jer nisu uvijek posljedica neispavanosti

Tamni krugovi ispod očiju, pigmentirana koža i izraženi podočnjaci jedna su od najvećih zamjeraka ljudi na njihov izgled. No, problem je puno više od estetskog, naglašavaju stručnjaci.

Da biste pobijedili podočnjake, prvi i najvažniji korak je otkriti njihov uzrok. Otklonite li temeljni uzrok, riješit ćete i privremenu erupciju natečenosti. Naime, podočnjaci “jutro nakon”nisu uvijek posljedica neprospavane noći.

1. Više je uzroka

Nakupljanje tekućine u području ispod očiju mogu uzrokovati sezonske alergije, prehlade, upala sinusa, ali i teška te slana hrana, kao i suze.

Nastanku podočnjaka pogoduju i loše navike poput čestog trljanja očiju, odlaska na spavanje sa šminkom te pušenja i pretjerivanja s alkoholnim pićima. Pušenje i izloženost UV zrakama slabe kolagen te uzrokuju opuštanje i boranje kože, a to pogoduje nastanku podočnjaka

. 2. Postoji razlika između plavih i smeđih podočnjaka

Razlog zbog kojeg se tamni krugovi pojavljuju ispod očiju je taj što je koža tamo iznimno tanka, zbog čega je ono što se događa ispod puno vidljivije. No, nisu svi podočnjaci isti. Najčešće se javljaju u smeđim i plavim nijansama. Plavi podočnjaci se javljaju zbog skupljanja krvi ispod oka. Nakon spavanja, uobičajeno da se ujutro vide plavičasti podočnjaci, kao i kod premorenosti.

S druge strane, smeđi podočnjaci imaju više veze s pigmentacijom kože te je najčešće i sklonost njihovom nastanku genetski uzrokovana. Također, mogu biti rezultat i pretjeranog izlaganja suncu te jakog trljanja očiju.

3. Obratite pažnju na odstranjivač šminke

Može se činiti kao nevažna stvar, no trljanje očiju svake večeri ima velik utjecaj na kožu ispod njih. Tako agresivna sredstva i prejako trljanje mogu uzrokovati oštećenje kapilara te upalu koja može pogoršati izgled podočnjaka. Da biste to spriječili, izbjegavajte vodootpornu šminku koja teško silazi, a makeup najbolje uklanjajte sa sredstvima na bazi ulja koji će ga rastopiti i olakšati čišćenje.

4. Postoje načini smanjenja podočnjaka

Područje ispod očiju uvijek tretirajte iznutra prema van. Kad nanosite gel ili kremu za njegu kože oko očiju, lagano je utrljajte tapkajući vrhovima prstiju od unutrašnjeg kuta prema vanjskom. Za dubinsko rješavanje podočnjaka pribjegnite limfnoj drenaži, koja će istodobno ukloniti toksine i poboljšati njezin tonus. Kružnim pokretima nježno masirajte dijelove lica ispod i oko očiju.

Jabuka je također odlično rješenje za natečene oči. Ohladite je u hladnjaku i stavite kriške preko očiju da odstoje deset minuta. Tanin iz jabuka ima protuupalna svojstva i pomaže smanjenju otečenosti. Isto vrijedi i za krastavac, koji je izvrstan “rashlađivač”. Hladne kriške krastavca držite na zatvorenim očima najmanje deset minuta.

Express
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter