Izvor:
12.06.2017 u 02:40
0

SADA JE NA VRHUNCU SLAVE: Čoker se nosio i pre hiljadu godina, ali tada je imao posebno značenje!

Kada pročitate ovaj tekst, nosićete čoker s poštovanjem.

Čoker ogrlice su čini se ovih dana u svetu mode na vrhuncu svoje slave. Ipak, one nisu nastale sada, niti u poslednjih tridesetak godina. One su ukras ženskog vrata još od starih civilizacija, a u svakoj posebnoj epohi imale su svoje značenje. Ovo je prava istina o njima.

Čokeri su ponovo postali popularni zahvaljujući svetskim zvezdama, kao što su Tejlor Svift i Kendal Džener, koje su rešile da svoj stil upravo upotpune ovim nakitom.

Novi – stari stil je ponovo planuo, pa ga promovišu i mnoge blogerke na Instagramu.

Ukoliko rešite da i vi ispratite ovaj modni trend, ne bi bilo loše da saznate pravu istinu o poreklu čokera.

Prema rečima eksperata, kustosa iz Muzeja lepih umetnosti u Bostonu, poreklo čokera seže hiljadama godina unazad. Naime, ovaj aksesoar se koristio još u drevnom Egiptu i Sumerkom carstvu Mesopotamije. Verovalo se da ima zaštitnu moć i da donosi mudrost, jer je izrađivan od zlata i dragog kamena “lapis lazuli”, koji je bio rezervisan samo za vladare i njihove porodice.

Plava boja ovog dragog kamena je označavala početak života i buđenje emocija, te su se ogrlice izrađivale već za novorođenčad vrhovnih dinastija, kako bi kroz njihov dalji život bili nagrađeni mudrošću, koja donosi vernost porodici radi njene snage u ujedinjenju,

Kao čist stilski detalj, čokeri su počeli da se koriste za vreme renesanse. Ali i tada, žene su ih koristile da prekriju nedostatke na vratu.

Nosile su ih i poznate vladarke, ponovo im vraćajući njihovu zaštitničku vrednost.

Izvor: telegraf.rs
Foto: Twitter/stormchaser4x4

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter