Izvor:
07.09.2017 u 18:43
0

SVINJSKA MAST: Domaći eliksir zdravlja i lepote!

Svinjska mast je odavno sastavni dio tradicionalne kuhinje i nezasluženo se smatrala nezdravom. Ona ima svoje posebno mesto u kozmetici i u narodnoj medicini, te ima veoma blagotvorna dejstva. Istraživanja brojnih medicinskih stručnjaka pokazala su da ovaj domaći proizvod sadrži zasićene masti koje mogu da budu jedan od uzročnika povišenog holesterola. Međutim, ako se konzumira umereno i na odgovarajući način, mast je izuzetno lekovita i široko se primenjuje. Ovaj prirodni melem je najzaslužniji za dugovječan život naših predaka, koji su doživjeli duboku starost jer nisu imali zdravstvenih problema kao što je to slučaj danas. Mast se mnogo koristila u kozmetičke svrhe, a prema nekim istraživanjima, ona čak može da se koristi u prevenciji srčanih oboljenja, dijabetesa, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, artritisa i malignih bolesti. Ovo su samo neki od zdravih načina na koje može da se koristi svinjska mast.

Sprečava respiratorne infekcije

Za lečenje bronhijalne upale može se koristiti i ovaj prirodni melem, koji će problem eliminisati veoma brzo. Svinjska mast kao lek za bronhitis priprema se tako što se u pola litra mleka skuvaju 2,3 lista biljke podbjel. Kada proključa, potrebno je dodati kašičicu masti. Ovaj napitak treba piti svako veče i to po jednu šolju. Kad su deca u pitanju, kod njih je posebno problematičan suvi kašalj, a pravo rešenje su obloge od svinjske masti protiv kašlja. Potrebno je kašičicu masti staviti na salvetu da malo odstoji na sobnoj temperaturi. Prije spavanja detetu staviti na grudi i blago protrljati, a potom prekriti krpom ili zagrijanim peškirom. Već ujutru će doći do izbacivanja nakupljenog sekreta iz pluća, a isti tretman treba ponavljati sve dok ne dođe do potpunog ozdravljenja. Za rešavanje problema sa sinusima opranu mast potrebno je nanijeti na ulaz u nozdrve.

Lek za hemoroide i vene

Dve kašičice nesoljene svinjske masti oprati devet puta, potom je staviti na čistu gazu i prije spavanja je postaviti na bolno mjesto i ostaviti preko noći. Postupak ponavljati barem dve nedelje, nakon čega će se sa sigurnošću eliminisati ovaj zdravstveni problem. Svinjska mast protiv proširenih vena je siguran i efikasan izbor. Mast oprana devet puta treba da proključa i u tom momentu treba dodati dvadesetak cvjetova nevena, a zatim skloniti šerpu da se smjesa ohladi. Sutradan još jednom staviti na blagu vatru da se istopi, a onda sipati preparat u čiste staklene tegle i odložiti u frižider.

Ginekološki problemi

Svinjska mast protiv upale jajnika djeluje tako što se dvije kašičice ovog preparata opranog u devet voda kao obloga stavi na donji dio stomaka i ostavi preko noći, a postupak treba ponavljati sve do ozdravljenja. Osim toga, ovaj domaći preparat može da se koristi u slučajevima kada se javlja belo pranje ili pojava gljivičnih vaginalnih infekcija. U tim prilikama prirodni lek treba pripremiti na već poznat način kroz devet voda i naneti ga na higijenski uložak ili tampon.

Upotreba u kozmetici

Ono što je zanimljivo u svetu kozmetike jeste da svinjska mast kao krema za lice ima mnogo bolje dejstvo nego što je to slučaj sa raznim skupocjenim preparatima. Pošto ne sadrži nikakve hemikalije, ona je veoma blagotvorna i posebno se preporučuje onima koji imaju problema sa bubuljicama i aknama. Ako se propere u vodi i nanese na problematična područja, svinjska mast će sve oduševiti svojom efikasnošću. Već posle nekoliko dana primeti se povlačenje akni, a koža bude mekša i sjajnija.

Domaći sapun za kosu

Problem suve kose često sa sobom donosi ispucale krajeve, svrab i pojavu peruti. Domaći sapun od svinjske masti će kosi donijeti sjaj, bujnost i lepršavost. Nakon nanošenja sapuna, isperite kosu toplim čajem od kamilice i potom je tretirajte šamponom koji inače koristite. Pošto je u pitanju prirodni preparat, svinjska mast za kosu može da se koristi redovno pre svakog pranja jer neće dovesti do njenog pojačanog mašćenja.

Uklanja strije i zateže kožu

Tragovi strija na koži se ne povlače tako lako, pa kod mnogih žena izazivaju i osjećaj neprijatnosti zbog svog izgleda. Svinjska mast protiv strija je delotvorna i nju su koristile i naše bake kako bi svojoj koži u predjelu abdomena vratile mekoću i elastičnost. Upotrebljavajte mast svako veče prije spavanja tako što ćete je utrljati na problematična područja. Time će domaća mast protiv strija vratiti koži prijeko potreban kolagen, a učiniće da bude i bolje hidrirana i elastičnija.

Čudotvorna mast oprana u devet voda

Mast oprana u devet voda ima čudotvorno dejstvo jer se tako iz nje izbacuje višak soli i ostalih štetnih materija. Potrebno je staviti dvije kašike masti u šolju, potom sipati vodu, malo promućkati i prosuti. Ovaj postupak ponoviti tačno devet puta, nakon čega se može staviti u plastičnu posudu. Ovaj preparat koristi se u brojne zdravstvene i estetske svrhe.

nezavisne.com

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter