parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

MUŠKARCI PAZITE: Vaša kozmetika ubija spermatozoide!

Upotreba kozmetičkih preparata s parabenom tesno je povezana s neplodnošću, zaključak je studije koja je urađena na Institutu "Nofer", a potvrđuju i stručni sagovornici Zaštitnika potrošača.

Sapuni, gelovi za tuširanje, dezodoransi i drugi kozmetički proizvodi koje svakodnevno koristimo sadrže parabene koji smanjuju kvalitet sperme! Menjajući oblik i veličinu spermatozoida, parabeni smanjuju brzinu "plivača", što utiče na teškoće pri začeću, upozoravaju stručnjaci.

Prema istraživanjima koja su urađena na Institutu "Nofer", u poljskom gradu Lođ, jedna vrsta parabena, butilparaben, posebno je štetna po plodnost muškarca. U istraživanju je analiziran urin 315 pripadnika jačeg pola koji su već posećivali klinike za plodnost, a naučnici su došli užasavajućih rezultata - upotreba kozmetičkih preparata sa parabenom tesno je povezana s neplodnošću.

To potvrđuju i stručni sagovornici Zaštitnika potrošača.

Profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Petar Pfendt kaže da su parabeni štetni, ali da se odluke o zabrani neke supstance donose veoma sporo.

- Procesi zabrane određenih supstanci se odugovlače jer proizvođači na zapadu veoma dobro zarađuju od toga, pa uspevaju da produžuju te procese tražeći iznova i iznova nove dokaze štetnosti. Sa druge strane, rezultati svih istraživanja pokazuju da parabeni stoje u direktnoj vezi sa kancerom skoro svih spoljnih organa, poput testisa, materice i dojke, jer koža upija štetne materije - kaže Pfendt.

Dermatolog Gorana Isailović objašnjava za Zaštitnik potrošača da se parabeni koriste kao konzervansi u kozmetičkoj industriji, kao i da sadrže hormone koji negativno utiču na spermu muškarca.

 Dobar deo kozmetičkih preparata sadrži estrogen, a to je ženski hormon. U tom smislu, oni ne menjaju sastav sperme ni genetiku, ali ženski hormon u telu muškarca stvara velike promene u organizmu - ističe Isailovićeva.

Urolog, doktor Aleksandar Milošević kaže da, preko kože, u organizam ulaze i dobre i štetne supstance.

- Spermatozoidi su ćelije koje su najosetljivije na sve uticaje iz spoljne sredine. Koža preko raznih kozmetičkih preparata upija i štetne supstance, i veliki deo odlazi u krvotok. Ukoliko se dokaže da su parabeni štetni, onda je sigurno da veoma loše utiču i na plodnost - objašnjava Milošević.

 

 

izvor/informer.rs

foto/arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Dobro jutro Srbijo
07:55 Vesti
08:00 TOP - SHOP
08:15 Dobro jutro Srbijo
10.55 Vesti
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:45 Parovi Jutarnja Kafica
13:25 Parovi Jutarnja kafica
14:30 Beni Afet serija
15:45 Parovi - Live
16:20 Posle rucka
17:45 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:10 UPOZNAJTE PAROVE
20:00 OŽILJCI RATA - Petrovačka cesta
21:35 Parovi