Izvor:
25.09.2017 u 17:45
0

Soda bikarbona i limun štete zubima! Nikad ne biste pogodili šta ih izbeljuje!

Ovaj začin je izvor prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i biološki aktivnih spojeva koji imaju brojna blagotvorna dejstva na vaš organizam.

Za razliku od nekih drugih prirodnih sastojaka kurkuma ne oštećuje zubnu gleđ. So je abrazivna, pa može da ošteti zubnu gleđ pa zubi mogu postati osetljiviji. Sok limuna je kiseo što može štetno uticati na belinu i stvoriti mrlje na zubima, isto je i za jabukovo sirće.

Ako koristite kurkumu, ne morate se brinuti zbog tih stvari. Kurkuma nema kiselu pH u ustima i ne deluje abrazivno, ali prve rezultate ćete videti tek nakon nedelju dana korišćenja. Kurkuma je indijski začin s nizom prednosti.

Poznata je po tome što sadrži antioksidanse i deluje protivupalno. Ovaj, uobičajeno gastronomski začin, cenjen je u mnogim kuhinjama širom sveta.

Osim u kulinarskom svetu, kurkuma se koristi i u zdravstvene svrhe. Biljka kurkuma je poreklom iz Indonezije i južne Indije, a kroz istoriju se koristila kao začin, sredstvo za isceljivanje i tekstilna boja.

Ovaj začin je izvor prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i biološki aktivnih spojeva koji imaju brojna blagotvorna dejstva na vaš organizam.

Pruža snažnu protivupalnu zaštitu, pogoduje zdravlju zglobova, podstiče optimalno zdravlje, pogoduje zdravlju srca. Kurkuma je koncentrirsani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalijuma koji su zdravi za srce, gvožđe koje proizvodi energiju i mangana koji uklanja slobodne radikale. Zbog svega navedenog, kurkuma ima dugu i bogatu tradiciju primene u medicini gde se koristi oralno u lečenju reumatskih bolesti kao i uopšteno kod upalnih stanja, zatim u lečenju dispepsije, probavnih tegoba, prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature.

Izbeljivanje zuba kurkumom

Sastojci:

Četvrtina kašičice kurkume

Nekoliko kapi vode da bi se stvorila pasta

Primena:

Stavi pastu od kurkume na četkicu za zube (najbolje je koristiti meku) i četkati ih oko dva minuta na uobičajen način. Nemojte isprati usta, nego pustite kurkumu da deluje, potrebno je oko pet minuta. Nakon ispiranja, očistite zube koncem kako vam kurkuma ne bi ostala među zubima. Možete dva puta dnevno četkati zube kurkumom ili ređe, ali onda će i učinak biti sporiji.

Ako umesto vode kurkumu pomešate sa maslinovim ili kokosovim uljem dobićete pastu koja osim mrlja uklanja i bakterije. U svakom slučaju nakon pranja zuba pastom od kurkume, operite ih i svojom uobičajenom pastom da uklonite žutu boju sa zuba.

Pastu od kurkume možete da kombinujete sa drugim metodama izbeljivanja zuba.

Ne očekujte blještavo beli osmijeh koji se dobija stavljanjem navlaka i hemijskim izbeljivanjem. Nakon upotrebe paste od kurkume možete očekivati da vam zubi budu malo belji.

Izvor:Espreso.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter