Izvor:
25.10.2017 u 20:56
0

NEGA: Pojačana briga o licu tokom zimskih dana!

Ako ste primetili da vam s prvim jesenjim danima koža postaje suvlja, a na licu vam se pojavljuje crvenilo, ma koliko vam bilo neprijatno, to je očekivano s promenom godišnjeg doba.

Dermatolog dr Gorana Isailović kaže za Informer da je sada najvažnije da svojoj koži ponudite odgovarajuću negu i da je zaštitite.

Kada su napolju niže temperature i vetrovito, koža slabije "radi", tj. usporava se proizvodnja krema koji štiti kožu od isušivanja. S druge strane, na kožu negativno utiče i grejanje u stanu koje je dodatno isušuje, pa je zato važno da je nahranimo odgovarajućim kremama – ističe dermatolog.

Njen savet je da se kupanje proredi, a da se pojača upotreba kozmetičkih proizvoda, i to onih koji kožu hidriraju i oporavljaju.
Mnogima odgovara da se zagreju ispod vrelog tuša, a to je najgore što možete da uradite koži jer je na taj način dodatno isušujete. Tada pogotovo stradaju šake, vrat, potkolenice, laktovi… Zato se tokom ovog prelaznog perioda manje kupajte, a više negujte kremama – kaže doktorka Isailović.

Međutim, i odabir krema je veoma važan, jer neodgovarajuća nega pogoršava stanje kože.
Nikako ne možete sami da odredite tip kože. To je kompleksan proces koji može samo dermatolog da odradi. Često se dešava da osoba misli da joj je koža suva, a u stvari je mešovita sa ispucalim kapilarima i onda nastaje problem. Zato je važno da ne uzimate kreme na svoju ruku, već da posetite dermatologa koji će vam reći kakva nega je potrebna vašoj koži – savetuje dermatolog Isailović.

PET OSNOVNIH TIPOVA KOŽE LICA

* Normalna koža je glatka, ujednačenog tena, mekana i bez vidljivih tragova masnoće, a pore su jedva vidljive.
* Masna koža ima tragove masnog odsjaja od sebuma. Ova prirodna masnoća najviše se nakuplja na bradi, čelu i oko nosa. Ovakva koža stvara više sebuma nego što je potrebno, a uzroci mogu biti različiti (stres, loša ishrana, hormonski problemi…)
* Suva koža ne proizvodi dovoljno sebuma i teško ga zadržava, pa je suva i često se peruta. Treba joj nega koja je snabdeva dovoljnom količinom vlage.
* Kombinovani tip kože lica je onaj koji se dosta masti, ali samo na nekim delovima. Nega ovakve kože lica zahteva da svaki deo lica tretirate posebno.
* Osetljiva koža lica se lako iziritira, sklona je crvenilima i upalama.

Izvor: Informer
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter