Izvor:
28.10.2017 u 18:25
0

NAMIRNICE KOJE ĆE VAM POMOĆI: Do lepih i zdravih zuba bez upotrebe paste!

Oralna higijena je ključna kada je u pitanju zdravlje desni, zuba i usne duplje, ali i lepote. Čisti zubi su zdravi i lepi zubi!

Kada se nađete u ovako nezgodnim situacijama u kojima važi parola ,,Snađi se!'' budite mudre i poslužite se namirnicama koje nam nudi priroda, a koje će očistiti zube isto kao i četkica i pasta!

Šargarepa – Grickanje i žvakanje šargarepe će biti odlična zamena za pastu i četkicu. Ukus šargarepe će aktivirati pljuvačne žlezde neophodne za čišćenje zuba, a vlakna iz ove povrćke će ,,glumiti'' četkicu. Dobra stvar kod šargarepe jeste ta što je bogata mineralima i vitaminima, pa će i direktno hraniti zubnu gleđ.

Celer dvostruko čisti zube. Na prvom mestu uzrokuje lučenje materije koja uništava sve bakterije koje izazivaju karijes. Osim toga vlakna celera zalaze između zuba, masiraju desni i čiste usnu duplju.

Jabuke su možda i najbolja namirnicaiz prirode za čišćenje zuba. Postoje ljudi koji tvrde da samo njih i koriste za oralnu higijenu. Jabuka pre spavanja i to je to! Nama je to ipak malo ekstremno, ali kada ste u situaciji da vam četkica nije pri ruci, pojedite jednu jabuku i rešile ste problem. Ona sadrži fluor, fosfor i kalcijum, pa time sprečava nastanak karijesa. Osim toga, njena čvršća struktura i mehaničkim putem čisti površinu zuba.

Peršun je odličan ako želite da neutrališete neprijatan zadah, pogotovo ako ste jele beli luk. Nakon jela uzmite par stabljika svežeg peršuna i žvaćite ih poput žvake. Pored peršuna sjajna može biti i menta. Ove biljke i aktiviraju lučenje pljuvačke koja čisti zube i imaju sastojke koji uništavaju bakterije koje izazivaju karijes.

Voda – Nekad je za prvu pomoć dovoljno i da dobro isperete usta vodom, a ako možete da izdržite peckanje, najbolje gaziranom (kiselom) vodom!

Limun – Limunska kiselina čini limun jednim od najboljih prirodnih čistača zuba. Možete direktno da utrljate krišku limuna na površinu zuba, žvaćete koru (prethodno dobro opranu, naravno) ili napravite kombinaciju sa malo soli koja će i mehanički očistiti površinu zuba. Limun osim što vam daje prijatan zadah, uništava i bakterije, smanjuje plak i dezinfikuje usnu duplju.

Sir – Možda vam je neobično da sir čisti zube, ali kiseline iz čedar sira su sjajna zamena za pastu za zube! Kiseline uklanjaju plak, ostatke hrane i održavaju pH usne duplje stabilnim. Takođe, sir aktivira i lučenje pljuvačke koja je zapravo prirodni mehanizam za čišćenje zuba!

Izvor: Informer
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter