Izvor:
29.10.2017 u 13:20
0

ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Duži san utiče na naš organizam!

Vraćanje kazaljki za jedan sat unazad ne doživljamo stresno, ali će se mnogi još nekoliko dana buditi ranije dok se organizam ne prilagodi promeni.

Zimsko računanje vremena počinje u nedelju, 29. oktobra, u 3.00 sata ujutru pomeranjem kazaljki za jedan sat unazad. Iako bi po ovome trebalo duže da spavamo jedan sat, po navici, mnogi će se u ponedeljak ujutru probuditi pre alarma jer organizmu treba minimum dva do tri dana da se prilagodi ovoj promeni.

Portparol Hitne pomoći dr Nada Macura kaže da lakše podnosimo prelazak na zimsko vreme i da nema stresnih promena koje mogu da utiču na organizam kao što je to slučaj sa "letnjim vremenom", kada nam časovnik "krade" sat sna.

Svako pomeranje sata podrazumeva neku promenu kod nas. Takve promene su individualne, pa će neko ustajati pun energije jer je spavao sat duže, dok će se drugi buditi u isto vreme kao i ranije. Starije osobe ne treba da brinu ako danima osećaju nelagodu jer će njima trebati duže da se prilagode ovoj promeni – objašnjava Macura.

Meteoropate ili osobe koje pate od hipertenzije mogu biti na udaru pomeranja sata, ali i to samo u slučaju ako su i vremenske prilike promenljive.

Ove osobe mogu da osete promenu sata u vidu nesanice ili povećanog krvnog pritiska, ali to neće pospešiti prelazak na zimsko računanje vremena koliko temperaturne promene. Ako osetite bilo kakvu tegobu, javite se svom lekaru – savetuje portparol Hitne pomoći.

Macura kaže da ovih godina ekipe Hitne pomoći nisu intervenisale u periodu kada se menjao sat, što je dokaz da prelazak sa letnjeg na zimsko računanje vremena ne utiče toliko loše na ljude.

Izvor: Informer
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter