parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

NE IZLAZITE NAPOLJE SA MOKROM KOSOM: Pored prehlade ima nešto jo opasnije!

Koliko ste puta čuli da ne treba da izlazite napolje sa mokrom kosom, pogotovo ako je napolju hladno. Verovatno ste čuli i da ne treba da izlazite napolje dva sata nakon što osušite kosu. Na pitanje ‚‚zašto" obično ste dobijali odgovor: razboleš se, iskriviće ti se lice, dobićeš upalu mozga i slično.

Kada je u pitanju prehlada, grip, upala sinusa i neke druge upalne bolesti koje se povezuju s mokrom kosom treba znati da upala bez uzročnika upale nije moguća. Što znači da mora postojati bakterija, virus ili gljivica koja će izazvati tu upalu, a da je sama mokra kosa nikako ne može izazvati.

Ako je podloga na kojoj se uzročnik razmnožava vlažna i topla to će mu pružiti dobre uslove i bolest će napredovati, u tom slučaju mokra kosa potpomaže razboljevanje, ali ako uzročnika nema, ne možete se razboleti samo zato što ste sa mokrom kosom izašli napolje. 

Spavanje sa mokrom kosom je daleko opasnije, jer je veća opasnost od razvoja gljivičnih infekcija vlasišta. Vlaga prodire u jastuk, zajedno sa oljuštenim ćelijama vlasišta i tako stvara leglo gljivica ‚‚Malassezia" kojima treba vlažna okolina, a dovode do svraba vlasišta posebno kod osoba koje imaju seboroični dermatitis vlasišta, kada je pojačano lučenje lojnih žlezda. 

Tokom zime i uopšteno tokom hladnih dana, mokra koža i kosa pojačano otpuštaju toplotu tela, pa tako dovode do snižavanja temperature tela što može biti neprijatno.

Mokra kosa je lomljivija od suve kose pa može doći do velikog gubitka delova vlasi što smanjuje gustoću kose, to je najčešći razlog zbog kog ne treba da spavate ili da izlazite sa mokrom kosom napolje. 

 

Espreso.rs
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost