Izvor:
18.01.2018 u 22:46
0

ČUDOTVORNI KOLAGEN: Poboljšava kožu, ojačava kosu, štiti od kardiovaskularnih bolesti!

Kolagen je protein koji se nalazi skoro svuda u ljudskom telu – u mišićima, kostima, koži, krvnim sudovima, digestivnom sistemu i tetivama. Kako starimo, sve ga je manje, pa ga je neophodno uzimati kroz ishranu.

Kada su u pitanju naši zglobovi i tetive, najjednostavnije rečeno, kolagen je “lepak” koji ih drži zajedno. Po svom sastavu, on je veoma kompleksan protein, sastavljen od čak 19 aminokiselina, među kojima su najznačajnije glicin, arginin, glutamin i prolin.

Proizvodnja kolagena u našem telu prirodno počinje da usporava kako starimo. Ovom degenerativnom procesu možemo zahvaliti za brojne znake starenja, kao što su bore, isušivanje kože i bolovi u zglobovima zbog slabije ili potrošene hrskavice.

Drugi faktori koji se tiču životnog stila kojim čovek živi, kao što je ishrana bogata šećerom, pušenje i velika količina sunčevom izlaganju, takođe doprinose smanjenju nivoa kolagena. Utvrđeno je da bolesti povezane sa kolagenom najčešće nastaju zbog kombinacije genetskih defekata, smanjenog unosa hrane bogate kolagenom, nutritivnih nedostataka i probavnih problema koji utiču na proizvodnju i sintezu kolagena. Ipak, konzumiranje namirnica kao što je supa od kostiju može da obezbedi dosta zaliha ovog životno važnog proteina. Možemo izdvojiti sedam prednosti kolagena, odnosno sedam načina pomoću kojih kolagen može da podstakne boljitak našeg zdravlja.

1. Poboljšava zdravlje kože

Kako starimo, proizvodnja kolagena pada. To se primećuje i na oko – labavija je koža, sve je više bora i manje elastičnosti. Povećanje nivoa kolagena može pomoći da koža izgleda čvršće i bude glatkija, a da se ćelije kože obnavljaju i popravljaju prirodnim putem. Za žene je jako značajno to što kolagen smanjuje celulit i strije. Kada koža gubi svoju elastičnost kao rezultat smanjenog kolagena postiže se još jedan neželjeni efekat, a to je vidljiviji celulit. Pošto je koža sada tanja, celulit postaje očigledniji, jer on više ne skriva šta se događa ispod površine kože. Poboljšanje elastičnosti kože unosom kolagena pomaže se smanjenju tih neprijatnih pojava na koži.

2. Smanjuje bolove i degeneracije u zglobovima

Da li ste ikada osetili kao da su vam noge toliko krute da izazivaju bol pri kretanju? Vrlo verovatno da je u pitanju gubitak kolagena. To se događa kada izgubimo kolagen, pa naše tetive i ligamenti počinju da se kreću otežano, što dovodi do krutosti i otečenih zglobova. Svojom glatkom strukturom koja pokriva i drži naše kosti zajedno, kolagen nam pruža mogućnost da se krećemo bez bola. On nam pomaže da se zglobovi pomeraju lakše, smanjuje bol koji se često dovodi u vezu sa starenjem i smanjuje rizik od pogoršanja zdravlja zglobova.

3. Pomaže u lečenju sindroma propustljivog creva

Ako patite od sindroma propustljivog creva, stanja u kome loši toksini mogu proći kroz probavni trakt, kolagen može biti od velike pomoći. On pomaže u razlaganju proteina i umiruje sluzokožu creva, zaceljujući oštećene ćelijske zidove ubrizgavanjem aminokiselina. Najveća probavna korist od konzumiranja kolagena je to što pomaže formiranje vezivnog tkivai zato krpi i leči zaštitni sloj sluzokože gastrointestinalnog trakta. Danas znamo da se mnoge bolesti mogu zapatiti upalom ili iritacijom koja proističe iz nezdravih creva. Slabo zdravlje crevne flore, koje uključuje promene u mikroflori i propustljivosti u crevnoj podlozi, omogućava česticama hrane da uđu u krvotok i pokrenu upalu. Istraživanja su pokazala da se kod pacijenata sa zapaljenskom bolešću creva smanjuje koncentracija kolagena u serumu. Pošto aminokiseline u kolagenu stvaraju tkivo koje pokriva debelo crevo i gastrointestinalni trakt, dopunjavanje kolagenom može pomoći u tretmanu crevnih poremećaja, kao što su sindrom propustljivog creva, sindrom iritabilnog kolona, GERB,Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

4. Podstiče metabolizam, energiju i rast mišićne mase

Povećanje kolagena može pomoći podsticanje metabolizma pri konverziji esencijalnih hranljivih materija. Jedna od najvažnijih uloga aminokiseline glicin je pretvaranje glukoze u energiju koja hrani mišićne ćelije. Održavanje mišića je od presudne važnosti, pošto tako pomaže u održavanju položaja tela, zdravlja kostiju i sagorevanju više kalorija nego masti. Ovo nije sve što glicin može da učini za ljudski metabolizam. Istraživanje pokazuje da glicin ima i važne uloge u funkciji digestivnog i centralnog nervnog sistema, koji su značajni prilikom održavanja zdravog, mladalačkog tela. Glicin pomaže u usporavanju efekata starenjapoboljšanjem upotrebe antioksidanata u telu, a koristi se u procesu izgradnje zdravih ćelija iz DNK i RNK. Osim glicina, važan je i arginin, koji povećava sposobnost tela da pravi proteine iz drugih aminokiselina, što je važno za popravku mišićnog tkiva, zarastanje rana, spasavanje propalog tkiva, podsticanje metabolizma i pomaganje pravilnog rasta i razvoja. Aminokiselina glutamin takođe pomaže u održavanju adekvatne energije olakšavajući sintezu mnogih hemikalija i obezbeđuje “gorivo” ljudskim ćelijama, uključujući ugljenik i azot.

5. Ojačava nokte, kosu i zube

Za krzanje i lomljenje noktiju kriv je nedostatak kolagena. Ovaj protein je građevinski materijal naših noktiju, kose i zuba. Dodavanje kolagena u režim ishrane može pomoći da nokti budu jači i predupredi se gubitak kose. Jedna studija pokazala je da kolagen može bitipotencijalni terapeutski tretman za gubitak kose i druge bolesti povezane sa kožom.

6. Poboljšava zdravlje jetre

Za detoksikaciju od štetnih supstanci, poboljšanje protoka krvi i održavanje srca vitalnim, kolagen je izuzetno koristan. To je zato što glicin pomaže smanjenje oštećenja koje jetra doživljava kada apsorbuje strane materije (toksine ili alkohol) koje ne bi trebalo da prolaze kroz nju.

7. Štiti kardiovaskularno zdravlje

Aminokiselina prolin pomaže zidovima arterije da oslobađaju masti u krvotok, smanjujumast u arterijama i njegovu ukupnu akumulaciju. Prolin je potreban za popravku tkiva unutar zglobova i arterija, a pomaže i u kontroli krvnog pritiska. Kao deo kolagena koji se nalazi unutar zglobova, prolin ublažava efekte vibracija ili šoka našeg tela i pomaže nam da zadržimo zdravlje hrskavice tokom starenja. Povezuju ga i sa prevencijom ateroskleroze, sprečavajući arterije da ostanu prohodne i bez opasnog plaka. Osim toga, arginin iz kolagena učestvuje u proizvodnji azotnog oksida, što omogućava bolju vazodilataciju, stanje širenja arteriji opuštanje mišićnih ćelija i krvnih sudova zarad bolje cirkulacije.

Kurir-stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter