STRUČNJACI OTKRIVAJU: Zbog čega nastaju strije i da li možemo da ih se rešimo!

 

Strije su veoma česta pojava kod žena, iako se u modnoj industriji godinama pokušava ostaviti drugačiji utisak. Iako su sasvim prirodna pojava, ovakav pristup doveo je do velikih nesigurnosti kod velikog broja žena. 

Strije uzrokuje niz stvari, uključujući, na primer, brzu promenu u težini, genetika, pubertet ili promene u hormonima. 

I dok su nekim ženama strije sasvim OK i prihvatljive, neke žele da ih se reše i žele da znaju zašto su ih uopšte i dobile. Dva lekara, Harold Lancer i Hovard Sobel su govorili o najvećim mitovima o strijama i o tretmanima koji mogu pomoći u njihovu prikrivanju. 

Kako strije nastaju?

Doktor Lancer rekao je kako strije nekada nastaju zbog promene u hormonima, ali i kako do toga može doći zbog genetike i promene hormona u pubertetu ili kasnije u životu. 

- Ipak, najčešće nastaju usled promene u kilaži, bilo da se radi o mršavljenju ili debljanju. Do nastanka strija može doći i ako zadržavate tečnost u organizmu - rekao je i dodao kako se sve ovo odnosi i na trudnoću.

Doktor Sobel se složio i rekao kako je rastezanje i širenje kože najčešći uzrok, ali je i on ponovio kako mogu nastati usled hormonalnih promena, korišćenja nekih lekova i napora koji slabe elastična vlakna kože.

Dodao je i kako se strije slabije pojavljuju kod muškaraca i kako kod njih do toga dolazi zbog primene nekih lekova ili pak promena u kilaži.

Kako ih se prikriti?

Najveći deo strija nastaje u crvenoj ili ljubičastoj boji, ponekad u roze ili svetlo roze boji, a boja zavisi od porekla i gena. Ipak, postoje neke stvari koje možete uraditi kako biste smanjili njihovu vidljivost.

Najpre, morate se hidrirati.

- Ako kožu održavate hidriranom to će pomoći njenoj elastičnosti ali i tretiranju simptomima strija poput iritacije ili svraba - rekao je Sobel. Preporučio je da koristite kreme za telo na dnevnoj bazi ali i napomenuo da će to samo posvetliti strije, ali ih neće ukloniti. 

Vidljivost strija nećete smanjiti sunčanjem. One se nakon sunčanja pokazuju još viš, pa doktor Lancer preporučuje da, ako ne razumete zašto, o njima razmišljate kao o ožiljcima na vašoj koži.

- Ožiljci nemaju funkcionalne melanocite kao i koža bez ožiljaka. Slično je i s kožom sa strijama koja ne može da potamni kao drugi delovi kože. 

Doktori su dodali i da je uz korišćenje hidratantne kreme za telo na dnevnoj bazi potrebno održavati i ishranu u kojoj ćete unositi mnogo vitamina A, C i E kako biste doprineli zdravom izgledu kože, ali i kako je važno piti puno vode.

Srbija danas
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost