DA LI PRAVILNO KORISTITE DEZODORANS? Ovo je jedini pravi način da "ne mirišete" na znoj!

Zanimljivo je da znoj ne miriše, neprijatan miris se stvara kada bakterije na koži raseju znoj.

Znojenje nije ni malo zabavno, baš zbog toga svi koristimo dezodoranse (ili bi bar trebalo). Međutim, lekari tvrde da ne umemo da ga koristimo kako treba i da ga čitavog života koristimo pogrešno. Postoji razlika između antiperspiranta i dezodoransa, kako dr. Harper objašnjava: "Antiperspiranti su dizajnirani da spreče znojenje, dok se dezodoransi koriste za maskiranje neprijatnih mirisa.

Zanimljivo je da znoj ne miriše, miris se proizvodi kada bakterije na koži raseju znoj.

- Svako ko je svestan mirisa tela treba da korsiti pH balansiran sapun za kupanje, jer parfimisani proizvodi mogu da promene pH vrednost kože i da je učine boljim okruženjem za rast bakterija, što zauzvrat može pogoršati neprijatne mirise. - kaže dr. Daun Harper.

Britanska doktorka dr. Daun Harper je upozorila na četiri najčešće greške koje ljudi rade kada stavljaju dezodorans ili "roll-on". To rezultira smanjenom delotvornošću, i tada vas ne može adekvatno zaštititi od neprijatnih mirisa.

1. Nanosimo ga odmah nakon tuširanja

Ovu grešku pravi jako veliki broj ljudi, jer je svima nekako logično da nakon tuširanja stave dezodorans, ali zapravo u tome uopšte nema logike. Vlažna koža teško apsorbuje bilo šta, a posebno dezodorans pa većina njega završi na odeći.

2. Stavljamo ga odmah nakon buđenja 

Dr. Harper savetuje da stavljate dezodorans u večernjim satima, a ne ujutro odmah nakon buđenja, jer tako ima dugotrajniji defekat. Takođe, kaže kako je nakon večernjeg nanošenja dezodoransa, dobro da ujutru operete pazuhe sapunom i vodom.

3. Odevamo se odmah nakon nanošenja

To radi puno ljudi, ali dr. Harper napominje da bi trebalo pričekati da se dezodorans nakon nanošenja osuši na koži, i tek tada krenuti s odevanjem.

4. Stavljamo previše dezodoransa

Doktorka Harper kaže da ga ne bi trebalo koristiti svaki dan. Zapravo tvrdi da je dovoljno jednom do dva puta nedeljno. Iako se sad mnogi ne bi složili sa njom pa će nastaviti po starom da ga stavljaju svaki dan. Ipak, ona napominje kako je to pogrešno.

 

Telegraf.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14.30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Goli život
23:00 Parovi - Poželi pesmu
02:30 Parovi - Live