Izvor:
17.07.2018 u 13:55
0

DELOTVORNA ZA SVE: Napravite gel od aloje vere i vratite licu mladalački izgled!

Aloe vera dar je prirode s puno lekovitih svojstava. Poznata je kao izuzetno delotvorna kod sunčevih opekotina, ali, da li znate da uz pomoć gela aloe vere možete da ublažite i bore?

Istraživanje azijskih naučnika je dokazalo da koristeći svakodnevno manju količinu gela aloe vere znatno možemo da poboljšamo elastičnost kože i uklonimo bore. U istraživanju je učestvovalo 30 zdravih žena starijih od 45 godina, koje su 90 dana koristile gel aloe vere. Nakon tretmana kod njih se znatno smanjila količina bora, a došlo je i do vidljivog poboljšanjau elastičnosti kože lica.

Kako napraviti gel aloe vere?

Gel od aloe vere možete pripremiti i sami. Sve što vam treba je zdrava biljka aloe (Aloe barbadensis).

Postupak

1. Operite ruke

Važno je započeti čistim rukama. Takođe, koristite čist pribor za izradu, kako se gel ne bi kontaminirao.

2. Odsecite spoljašnji list biljke (spoljašnji listovi su zreliji)

U listu će biti dovoljno svežeg, zdravog gela. S obzirom na to da je gel aloe lako kvarljiv, najbolje je pripremiti manju količinu. List ili dva, pogotovo ako su veći, dovoljni su za pola šoljice do šoljice gela. A ako imate mladu biljku, pazite da ne odsečete previše odjednom jer je tako možete oštetiti.

3. Iscedite sok

Postavite listove u šoljicu i pustite neka sok iscuri. Sok sadrži lateks koji može biti iritantan za kožu, pa je najbolje iscediti ga.

4. Ogulite listove

Najbolje je koristiti gulilicu za povrće kako biste odstranili spoljašnji zeleni deo lista. Gulite pažljivo sve dok ne dođete do gela koji se nalazi u sredini lista.

5. Malom kašičicom zahvatite gel

Proziran mekani gel je lako kašičicom odvojiti od lista. Uzmite koliko ga ima i stavite u čistu posudu.

6. Gel pomešajte s prirodnim konzervansom (npr. vitamin C)

Ako ste dobili više gela i želite da ga sačuvate mesec ili dva, umešajte 500 mg vitamina C za svaku ¼ šoljice ili dodajte nekoliko kapi ulja s vitaminom E. Promešajte sastojke (možete i blenderom).

7. Sipajte gel u sterilizovanu staklenu posudu

Ako ste koristili neko od sredstava za čuvanje hrane, gel možete čuvati mesec ili dva u frižideru. Bez prirodnog konzervansa, gel je upotrebljiv nedelju dana.

8. Upotrebite gel

Gel možete koristiti kod opeklina od sunca, ali i za hidrataciju kože. Od njega možete da pripremate i druge domaće lekovite preparate, a najbolje ga je koristiti kod površinskih iritacija kože.

Možete pomešati ½ šalice aloe s ¼ šoljice otopljenog kokosovog ulja – tako ćete dobiti lekoviti hidratantni losion za masažu.

Kako gel aloe vere koristiti za uklanjanje bora?

Evo jednostavnog postupka kako se koristi gel aloe vere da biste uklonili bore.

Umasirajte malo gela direktno na kožu. Uradite to nježno i lagano masirajte oko 3 minuta. Na jednu čajnu kašičicu gela možete dodati i jednu kapsulu vitamina E. Promešajte i koristite za masažu lica odnosno područje gde se pojavljuju bore (npr. dekolte).

Redovno masirajte kožu svake večeri pre spavanja. Već nakon nekoliko dana primetićete poboljšanje.

Aloe vera takođe:

  • hidrira kožu
  • pomaže kod opekotina od sunca
  • smanjuje upale
  • pomaže u probavi
  • detoksikuje i čisti organizam
  • poboljšava zdravlje zuba
  • leči želudačne probleme
  • pomaže kod alergija i astme
  • poboljšava rast kose

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter