Izvor:
11.05.2017 u 14:07
0

SEVERNI MESEČEV ČVOR MENJA ŽIVOT IZ KORENA: Evo šta donosi svakom znaku!

Ovo je priča o Mesečevim čvorovima, o nitima duboko utkanim u tapiseriju života. Njihovo značenje zadire u našu podsvest, donoseći nam intrigantnu priču o nama samima. U utorak 9. maja Severni čvor ulazi u znak Lava, a južni se pomakao u Vodoliju. Sudbina ponovo meša i deli karte…

Severni i Južni čvor tačke su u kojima Mesečeva putanja preseca prividnu Sunčevu putanju oko Zemlje. Tamo gde se u horoskopu nalazi Južni čvor područje je koje nam je poznato, u kojem se dobro snalazimo i tu smo skloni ići linijom manje otpora.

Predstavlja i nasleđe iz prošlog života koje donosimo u sadašnji, dok je astrološka kuća u koju pada Severni čvor naš potencijal, talent, nešto čega možda nismo ni svesni da posedujemo, a kad to osvestimo, krećemo na put ličnog rasta i napretka, ispunjenja našeg sudbinskog puta. Čvorovi zauzimaju suprotne točke u horoskopu.

Na primer, ako vam je Južni smešten u Biku, severni će biti u Škorpionu. To su područja koja moramo dovesti u ravnotežu, nešto moramo izgubiti da bismo drugde dobili, pobediti strahove i sumnje koji nas drže na mestu i krenuti u nova ostvarenja, bez obzira je li reč o ljubavi, poslu ili unutarnjoj transformaciji. ‘Jug’ predstavlja našu senku, odnosno one naše osobine koje nas uvaljuju u životne probleme.

Na primer, ako vam je južni čvor smešten u Raku u sedmoj kući, na delu je zavisnost o drugima, pa često pristajete na sve kako biste zadržali vezu, bez obzira na posledice koje trpite, gubite u odnosima sve dok smatrate da je biti u vezi ili braku važnije od vas samih.

Kako biste prevladali strah od samoće i odrasli te se počeli oslanjati na vlastitu snagu, morate naučiti postati samostalni, autoritativni i efikasni, a što su karakteristike Sjevernog čvora u znaku Jarca. Tako stičete sigurnost u sebe, otvarate svoje srce i imate mogućnost da ostvarite kvalitetniju i zdravu ljubavnu vezu.

Ciklus od 18 godina

Oni nemaju samo snažan uticaj na naš lični horoskop, već i na našu svakodnevicu. Njihovo ‘putovanje’ horoskopom odvija se unazad i traje 18,6 godina, koliko im treba da pređu prostore svih dvanaest zodijačkih znakova.

Svakih 18-19 godina doživljavamo povratak na njihovu natalnu poziciju u horoskopu, pa su 18., 37., 55. i 74. godina života razdoblja značajnih odluka i promena. Kako ćemo doživeti njihov povratak zavisiće o tome koliko smo aktivno pristupali životu i prihvatali nova iskustva, s ciljem ostvarenja zadovoljnog i ispunjenog života. Između 18. i 19. godine života postajemo punoletni i ulazimo u svet odraslih.

Pitamo se šta da radimo, koji fakultet upisati, po prvi put jasnije čujemo zov Severnog čvora (ostvarenje i napredak) i krećemo se prema nepoznatom. U 37. godini nalazimo se negde ‘na pola puta’ između početka i kraja. U ovome razdoblju događa se i izazovan aspekt tranzitnog Plutona prema natalnom.

Često nas situacije dovedu na veliku životnu raskrsnicu. Jasno nam je da postojeće stanje postaje neizdrživo, da više nema nazad, te da moramo doneti odluku i upustiti se u nova iskustva. Ideja o starenju i smrtnosti, u ovom razdoblju postaje sve stvarnija. Tokom 55. godine ulazimo u zlatno doba. Sakupljeno životno iskustvo otvara vrata prema mudrosti i smirenju.

U ovome razdoblju proživljavamo i Saturnov povratak (kad se tranzitni Saturn nađe na istoj poziciji koju je zauzimao prilikom našeg rođenja). Ove godine navode nas na veliko pospremanje i čišćenje. Trudimo se stvari dovesti u ravnotežu, prilagoditi se novom poglavlju života, odustajemo od nekih ciljeva i postavljamo nove, zrelije.

Poslednji ‘susret’ se događa u 74. godini života, kada se polagano približavamo kraju putovanja. Povratak Severnog čvora zaokružiće jedan životni vek, donoseći osećaj mira i samoostvarenja. Osim navedenih godina, značajne su i iduće četiri; 9., 27., 46. i 64. u kojima tranzitni Severni čvor stvara opoziciju s natalnim.

Ključ tog razdoblja je pobediti unutrašnji nesigurnosti i strahove kako bismo mogli početi živeti i ostvarivati svoje talente i strasti te na neki način ‘odčepiti’ vlastite potencijale te početi ostvarivati svoju životnu misiju.

Trenutno Severni Mjesečevi čvor je iz znaka Device prešao u znak Lava, a Južni čvor je napravio prelaz iz Riba u Vodenjaka (9.5.2017. – 6.11.2018.). Počinje se ‘pisati’ nova sudbinska priča za svakoga od nas. Osa čvorova govori da ovo nije priča o ‘ja’, već o ‘mi’. Koja će konkretno područja zahvatiti u vašem slučaju, zavisiće u kojim će se kućama kretati u idućih godinu i po.

Dva vladara Južnog čvora – Uran i Saturn – biće u pozitivnom aspektu s njim tokom celog meseca. Iskušenje da se ugnezdite u zoni sigurnosti nasuprot odabira novih mogućnosti kao i prihvatanja onog što nam društvo govori da činimo sada se mora nadići. Vreme je da otkrijete svoju strast i ličnu moć. Svetu trebaju vaši jedinstveni kreativni darovi!

Ako vam je podznak u Lavu, Severni čvor smestiće se u vašu prvu, a Južni u sedmu kuću i aktivirati pitanje odnosa ja – drugi. Igrajte pošteno, saznajte kako vaše aktivnosti utiču na druge ljude, a razvijanjem taktičnog pristupa unapređujete svoje veze.

Ne možete više biti sebični prema bližnjima, već se nalaže ostvarenje kompromisa koji su dobri za obe strane, kao i za sam odnos. Vaša ljubav ne bi smela da postane bojno polje.

Osim toga, nije dobro pristajati na ono što vas na bilo koji način ponižava. Dakle, postavlja se pitanje kako biti u odnosu, a da pritom ne odustajete od sebe i onoga što vam mnogo znači. Imate i priliku naučiti kako se na najbolji način predstaviti javnosti te kako dobiti ono što želite, na način da opravdate ukazano poverenje.

Ako vam je podznak Rak, Severni čvor ulazi u drugu kuću, Južni će se smestiti u osmu, radi čega će iskočiti pitanja vezana uz materijalnu sigurnost, novac koji zarađujete ili dobijate od drugih, kao i lične vrednosti te suočavanje s prolaznošću života. Pohađaćete ‘tečaj’ koji će vas naučiti kako s drugima nesebično deliti ono što posedujete te kako biti manje kritični i skloni kontrolisanju bliskih osoba.

Niste više u situaciji oslanjati se na pomoć drugih jer vam to donosi sve više problema i nezadovoljstva.

Morate odrasti, pobrinuti se za sebe i tek potom, kad to više nećete očajnički tražiti, dolaze pomoć i podrška drugih. Iskorišćavanje drugih kako biste zadovoljili svoje potrebe, pa i one telesne (reč je o seksu), dovodi vas u poziciju odbačenosti i neprihvaćenosti. Naučite da budete zahvalni!

Pozicija Severnog čvora u trećoj kući ako vam je podznak u Blizancima, a Južnog u devetoj poziva na savladavanje komunikacijskih vještina, na učenje i prikupljanje informacija. Razgovorom rešavajte probleme u odnosima. Upišite radionicu pisanja, čitajte, putujte u nova mesta i gradove. Odmaknite se od rutine i preispitajte istinitost starih uverenja.

Sada učite pomnije slušati druge te razumete da oni donose odluke koje se ne moraju nužno slagati s vašim uverenjima. Uložite dodatan napor kako biste bili ljubazniji prema svojim susedima i bliskim rođacima. Ne možete više neke situacije doživljavati lično, dopustite drugima da žive svoj život, bez da im namećete svoja uverenja. Negujte zreliji pristup religiji, duhovnosti i drugim kulturama.

Onima s podznakom u Biku, Severni čvor ulazi u četvrtu, a Južni u desetu astrološku kuću, imaju priliku naučiti kako biti svoji u porodičnim odnosima. Pronađite više vremena za privatni život i partnera. Mnogo vam znači porodica, nasleđe i tradicija, imate mir sa svojom roditeljskom ulogom, ali i s vašim odnosom prema roditeljima. Pažnju pridajete potrebama onih koje volite, a karijera pada u drugi plan.

Rešavate i odnos prema autoritetima (nezrelost, stid, bes, osećaj manje vrednosti), bez obzira je li reč o poslu, profesorima ili vašim roditeljima, a uspete li u tome otpustićete mnogo ljutnje i gorčine nakupljenih proteklih godina. Potrudite li se, mogli biste postati privatni poduzetnik, rešiti stambeno pitanje, živeti slobodniji život te ostvariti veću sigurnost u sebe.

Ako ste od onih koji imaju podznak u Ovnu Sjeverni čvor dočekujete u petoj kući, a Južni u jedanaestoj kući, aktiviraće se pitanja vezana uz primanje i davanje. Zameraju li vam bližnji da previše mislite na sebe, da premalo ulažete u zajedništvo, zastanite i preispitajte se.

Priželjkujete li da vaša veza zaplovi u bračnu luku, ovo je važno razdoblje za vas, kao i za one koji se žele ostvariti kroz roditeljsku ulogu. Prepoznajte i važnost uživanja, odmora, izlazaka, novih prijateljstava. Odvojite vreme za svoje strasti, stvarajte nešto svojim rukama, izrađujte nakit, slikajte, plešite, izrazite svoju kreativnu stranu; to će vaš život učiniti smislenim i ispunjenim. Možda ćete biti primorani reskirati kad je ljubav u pitanju. Učinite to, sreća prati odvažne.

Severni čvor u šestoj (podznak u Ribama), a Južni u dvanaestoj kući priča priču o radu, ispunjenju obveza, o zdravlju, izgledu i odnosu prema kolegama te kućnim ljubimcima. Ovo je dobro vreme za pronalazak saradnika s kojima možete ostvariti važan projekat ili posao koji će vam omogućiti rad u povoljnijim uslovima, u kojem dajete više od sebe te napredujete.

Postanite svesniji koliko je zdravlje važno i koje su to aktivnosti koje doprinose vašoj vitalnosti i energiji. Prestanite pušiti, počnite vežbati, hranite se namirnicama iz eko uzgoja, promenite na sebi ono što vam smeta. Ne znate li šta biste u životu hteli da radite, ovo je vreme za promišljanje, ali nećete to saznati samo pukim razmišljanjem. ‘Ubacujte’ se u situacije koje će vam doneti jasnoću.

Severni čvor u sedmoj (podznak u Vodenjaku), a Južni u prvoj kući donosi vam lekciju o tome kako uvažiti i razumeti druge i njihove potrebe. Ponekad će biti neophodno utišati sebe i svoje potrebe (ego), kako biste mogli ostvariti skladnije odnose s drugima (povezanost i intimnost).

Aktivno pristupite traženju ljubavnog ili poslovnog partnera po svojoj meri, jer to će biti važno područje vašeg ličnog rasta. Učite kako ponekad ljubazna reč i osmeh ruše zidove koji vas dele od bližnjih. Više se ne morate osećati usamljeno. Odbacite mrzovolju, agresivan stav i okrivljavanje drugih za vlastiti neuspeh. Promenom stava menjate i svoje odnose, odbacujete one koji vam ne daju disati, a obogaćujete se novim ljudima.

Ako vam je podznak u Jarcu Severni čvor ulazi u osmu kuću, a Južni se pomiče u drugu, preživljavanje može prerasti u življenje. Odbacivanjem straha za egzistenciju i osećaja ‘ja nemam dovoljno’, postajete opušteniji te lakše ulazite u nove situacije koje vas izvode na put poslovnog i finansijskog napretka.

Kad niste zgrčeni oko toga što vam nedostaje, jasnije vidite ono što imate, te uviđate da ste okruženi ljudima kojima je stalo do vas i koji su vredni vaše pažnje. Kad prestanete biti gramzivi, počećete ostvarivati i skladnije odnose s drugima koji vam prilaze s velikodušnim namerama. Pronađite mir sa svojom seksualnošću i s prolaznošću života. Trošenje u skladu s mogućnostima omogućuje vam da ostvarite veći nivo materijalne sigurnosti.

Zaposjedne li Severni čvor devetu , a Južni treću kuću, podznak vam je u Strelcu i vreme je za deljenje pustolovina s drugim ljudima. Volite li putovati, pišite o gradovima koje posećujete, putujte u društvu osobe koju volite, odmaknite se od uskogrudog razmišljanja i otvorite svoj um prema novim horizontima.

U prilici ste izvući neke pouke o sebi iz ljubavnog odnosa koji vam je mnogo značio. Probudite interes prema obrazovanju, upišite neku edukaciju, usavršite već postojeće znanje, to je vaš put prema napretku. Mogli biste upoznati osobe koje dolaze iz druge kulture, odseliti se u drugi grad, naučiti strani jezik ili ostvariti poslovnu saradnju s inozemstvom. Sredina u kojoj se trenutno nalazite postaje vam ograničavajuća.

Ako vam je podznak u Škorpionu, Severni čvor ugostićete u desetoj kući, a južni u četvrtoj, potrudite se da iskoračite iz zone sigurnosti, učinite nešto veliko za sebe, preuzmite veću poslovnu odgovornost. Iz privatnog i zatvorenog izlazite u javno i otvoreno i to neće biti jednostavan proces za osobe koje nisu dovoljno sigurne u sebe. Postanite svesniji vlastitih mogućnosti.

Niste ništa manje sposobni ili vredni od vašeg šefa ili neke druge osobe na uticajnoj poziciji. Vaš profesionalni život mogao bi postati platforma na kojoj gradite intimni odnos, a nije isključeno da svog budućeg upoznate putem posla. Oslobodite se ljutnje na svoje roditelje, oprostite im greške i ne preuzimajte na sebe njihove dužnosti.

Iskorak Severnog u jedanaestu kuću, a Južnog čvora u petu vredi za one s podznakom u Vagi i primorava vas da se prestanete kockati sa svojom sudbinom i naučite zrelije ‘rukovati’ životnim zbivanjima. Ponekad je lakše pružati nego primati, a vaš je zadatak shvatiti vlastitu vrednost i naučiti da primite emocionalne i materijalne poklone kojima vas drugi daruju.

Formirate udruženja s osobama s kojima delite iste interese jer tako brže i lakše napredujete u ostvarenju planova. Sada se učite savesno i odgovorno postupati, ne srljate više grlom u jagode te vaš život postaje organizovan i smislen, a manje haotičan. Uključivanje u humanitarne aktivnosti takođe je naglašeno, kao i shvtćanje da su prijateljstvo i seksualna privlačnost jednako važni u vezi.

Ulazak Severnog čvora u dvanaestu (podznak u Devici), a Južnog u šesto polje horoskopa, donosi spoznaju o tome kako loši uslovi rada, ponižavanje na radnom mestu ili nebriga za svoje zdravlje mogu negativno uticati na vaše psihičko zdravlje. Shvatite važnost izolacije, odnosno boravka u samoći kao u prostoru u kojem punite svoje baterije i promišljate.

Bilo kakav odmak od rutine i svakodnevice donosi vam zanimljiva iskustva i pozitivne promene. Prekinite naporni dnevni tempo, dopustite si ponekad biti lenji i pasivni.

Naučite kako se život ne sastoji samo od podmirenja obveza, već da ima i dublji smisao. Otkrijte svoju životnu misiju, unaprijedite duhovnu stranu, pronađite grupu ili osobu koji vam u tome mogu pomoći…

Julijana Oremović, astrologinja i životna savetnica

Izvor: Atma.hr

Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter