Izvor:
15.10.2018 u 14:09
0

KOLIKO PUTA JE SVESNO ILI NESVESNO IZGOVORITE: „MI“ otkriva da li ste srećni u vezi ili ne!

Kada je par dugo u vezi, lako počne da govori o sebi u množini, pritom misleći na zajedništvo, umesto na sebe kao indvidualnu osobu.

I dok neke nervira kada neko neprestano govori "mi", ispostavilo se da su parovi koji o sebi govore u množini (mi) umesto u jednini (ja), srećniji u vezi, nego oni koji to ne rade.Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji su istraživali vezu između korišćenja zamenica u množini (mi, naš, naše) i zadovoljstva ljubavnom vezom.

Tim je predvodila psiholog Megan Robins, analizirajući 30 studija u kojima je učestvovalo više od 5.000 ljudi, od kojih je polovina bila u braku. Istraživači su u obzir uzeli pet glavnih faktora: koliko dugo je par u vezi, njihovo ponašanje u vezi, mentalno zdravlje učesnika, fizičko zdravlje, koliko brinu o sebi svakodnevno.

Došli su do zaključka da govorenje u množini (dakle, mi) dobro deluje na učesnike u svim kategorijama, te da su osobe koje govore u množini zadovoljnije vezom na svim nivoima.

– Dobre strane analiziranja različitih parova u različitim kontekstima su te što je dokazano da govor u množini nije pozitivan samo u jednom kontekstu, već pokazuje da par sjajno funkcioniše ukupno gledajući – kaže jedan od autora studije Aleksandar Karan.

Studija je pokazala da govor u množini ima pozitivan efekat na veze u svim starosnim grupama učesnika. Međutim, pitanje ostaje da li su srećni parovi prirodno skloniji tome da govore u množini ili baš to što češće govore "mi" nego "ja" doprinosi njihovoj sreći.

– Verovatno je oboje. Kada čujete sebe ili partnera da izgovara ove reči, shvatate da razmišljate o vama kao o zajednici, što vodi do zdravije veze – kaže Robins.

Izvor: Mondo
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter