Izvor:
21.10.2018 u 08:30
0

LJUBAV NIJE DOVOLJNA: Zašto parovi raskidaju i ako se vole! (FOTO)

Jesi li ikad doživela da te neko ostavi uprkos tome što te voli? Ona najtužnija rečenica ‘volim te, ali…”.Nažalost, ponekad se ljubav i život sukobljavaju i ljubav ne pobeđuje sve prepreke.

Psychology Today ističe da se ovakav kraj veze događa najčešće zbog dva razloga:

Volim te, ali ne dovoljno snažno

Romantična ljubav nije sve ili ništa, ona dolazi u različitim nivoima. Neki nivoi su dovoljni kako bi veza trajala nekoliko nedelja ili meseci, ali nisu dovoljni za održavanje dugoročne ljubavi.

Najčešći primeri ove vrste razloga:

“Pronašao sam nekog drugog.”

“U prošlosti sam voleo nekoga više nego što volim tebe.”

“Lepo mi je s tobom, ali ne vidim nešto dugoročno.”

“Mi smo izvrsni seksualni partneri, ali nismo dobri prijatelji.”

“Mi smo dobro prijatelji, ali ne i seksualni partneri.”

“Imaš puno nedostataka koji me sprečavaju da ti verujem i da se osećam smireno s tobom.”

“Ne mogu ti da ti dam ljubav koju zaslužuješ.”

Ovi razlozi uglavnom ukazuju na niži nivo ljubavi, obično su povezane s (dvosmislenom) izjavom: “Volim te, ali nisam zaljubljen u tebe”, to je rečenica koja je okončala mnoge brakove i veze. Ovde postoji određeni stepen ljubavi, ali taj stepen nije dovoljan – barem ne u poređenju sa drugim dostupnim opcijama.

Volim te, ali ne mogu da živim sa tobom

Dugoročne veze treba da uzmu u obzir i nromantične činioce koji se odnose na zajednički život dva partnera. Voleti nekoga nije dovoljan faktor za odlučivanje na suživot s nekim. Živeti zajedno i zasnivati porodicu zahteva ljubav, ali i mnogo više od toga, potrebna je sposobnost da partneri međusobno pomognu jedno drugome da se uzdignu nakon loših trenutaka.

Najčešći primeri ove vrste razloga:

“Uz tebe ne napredujem jer ne podstičeš ono najbolje u meni.”

“Ne mogu ti pomoći da napreduješ, naprotiv, ostanak sa mnom blokira tvoj napredak.”

“Nismo jedno za drugo.”

“Nisi dobar otac i suprug iako si dobar ljubavnik.”

U ovoj skupini razloga, ljubavi ima dovoljno za podupiranje trajne ljubavi, ali ne i trajnog zajedničkog života. Ljudi ponekad više žele uspeh u životu nego u ljubavi, odnosno žele više da dođu do svojeg uspeha ili uspeha svog partnera.

Besno pile
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter