OBRATITE PAŽNJU NA OVE MALE SIGNALE: Da li ste u zdravoj vezi, ili ipak ne?

 

Kao što preventivni pregledi nisu loša ideja, tako je mudro i da povremeno "pretresete" vaš odnos sa partnerom, da biste eventualne nesporazume rešili pre nego što bude prekasno. Evo o čemu bi trebalo da razmislite s vremena na vreme, a onda da na tu temu i porazgovarate sa partnerom, da biste znali kako se oseća osoba koju volite.

Evo o kojih osam aspekata zdrave veze bi trebalo da razmislite:

Da li se osećate prihvaćeno i voljeno: Iako među vama postoje razlike i neslaganja po određenim pitanjima, da li osećate da vas partner prihvata i voli takve kakvi ste?

Da li imate osećaj da je partner vaša "mirna luka": Kad vam je teško, da li utehu tražite u njenom ili njegovom zagrljaju? Da li "sve nestane" kad ste zajedno? Da li imate osećaj da nema toga što ne možete samo ako je on tu, da vas drži za ruku?

Da li podstičete jedno drugo da se posvetite onome što volite: Jedan od divnih, važnih elemenata srećne veze je to što je zdrav odnos sa partnerom dobar temelj na kojem možete da gradite i svoja interesovanja (jer znate da ćete imati podršku), i zajedničku budućnost. Zato je jako važno da osećate da vas partner podržava u ličnom razvoju, ali i da vi to isto činite za njega (ili nju).

Da li cenite sve što osoba koju volite čini za vas: Jedna od najgorih stvari koja može da vam se desi je stvari počnu da se "podrazumevaju". Zato razmislite da li ste partnera možda počeli da uzimate zdravo za gotovo, ili… da li on (ili ona) vas uzima zdravo za gotovo. Kad se to desi, jako je teško vratiti se onome što vas je pre vezivalo. Jedan od prvih signala da ste na tom putu je kad prestane da vas interesuje kako je osoba koju volite provela dan. Ili… kad uhvatite sebe da jedva čekate da prestane da priča, da biste mogli na miru da skrolujete po telefonu. Nemojte dozvoliti da vam se to desi.

Da li vam je ta veza na prvom mestu: Trebalo bi oboje da budete posvećeni vašoj vezi, da negujete odnos tako da raste i razvija se postajući stabilniji i sigurniji. To znači da bi oboje trebalo da se trudite, svakog dana, odvajajući vreme, misli i nežnost koju ćete posvetiti osobi koju volite.

Poverenje: Zapitajte se povremeno da li jedno drugom "verujete životom". Da li bezrezervno verujete da ćete i vi i vaš partner uvek bezuslovno podržavati i jedno drugo i vašu vezu.

Intimnost: Da li ste toliko otvoreni jedno prema drugom da možete i najintimnije misli da izgovorite? Da li sebi dozvoljavate da pokažete koliko ste ranjivi pred osobom koju volite? Ako jeodgovor da, to je odlično, jer to znači da zadržavate svoju individualnost postajući bliskiji, istovremeno.

 

 

Kako se nosite sa nesuglasicama: Da li konflikte (do kojih dolazi i među onima koji se zaista vole) rešavate uz uzajamno poštovanje? Da li uspevate svoja osećanja da iskažete tako da ne uvredite partnera, da ga ne ponizite? Umete li da slušate jedno drugo? To je jako važno, jer samo oni koji umeju da slušaju uspevaju da za problem koji se pojavio nađu rešenje kojim će "obe strane" biti zadovoljne.

Sve ove elemente zdrave, srećne veze trebalo bi da razmotrite s vremena na vreme. Da li su to polja na kojima se osećate snažno i zadovoljno ili vam je nešto od toga "slaba tačka". Razgovarajte sa partnerom o tome kako se osećate. Ako je sve u redu, takvi razgovori samo će vas dodatno zbližiti. A ako nešto "škripi" dobićete dovoljno vremena da stvari rešite pre nego što nezadovoljstvo poraste toliko da "proguta" ljubav koju osećate.

 

Kurir
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  FILM
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Čađava mehana
21:00 Ćirilica
23:20  Novajlije žurka