RAZLOZI ZBOG KOJI OSTAJETE U TOKSIČNOJ VEZI: Zašto je teško otići?

 

Prekid veze je stresan, naročito ako je sve izgledalo kao u bajci - ali kada primetite da vaša veza polako bledi i osećate da više niste srećni, morate priznati sami sebi da je vreme za razlaz. A to definitivno nije lako.

Nekoliko psihologa sa Univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama odlučili su da istraže problem američkih parova i samaca.

Nemogućnost okončanja odnosa ne proizilazi iz straha od usamljenosti, već puno više od činjenice da smo u suštini samci po prirodi.

"Mi jednostavno ne želimo povrediti naše partnere i zaista brinemo o potrebama druge osobe. Međutim, postojale su neke sumnje oko jasnog čitanja signala, činjenica da smatramo da osoba zavisi od nas je vrlo relativna i nije uvek u skladu sa stvarnim stanjem stvari."

 

 

"Provodimo previše vremena analizirajući koliko će joj rastanak biti bolan."

"Čini nam se da je rastanak priznanje neuspeha i mi jednostavno stvaramo začarani krug", kaže Samanta Džoel sa Univerziteta u Juti.

Ona dodaje kako je glavni razlog taj što stalno zamišljamo da ne možemo napustiti određenu osobu jer ona zavisi od nas i ne može bez te veze.

Istraživanja su pokazala da što više druga polovina izgleda zavisnije od nas, to se više kajemo pre nego što prekinemo odnos.

Upravo iz tog razloga često se događa da ostajemo u vezi jer nam je stalo do potreba druge osobe - ne misleći pritom na sebe i svoja osećanja. 

 

Kurir
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  FILM
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Čađava mehana
21:00 Ćirilica
23:20  Novajlije žurka