PSIHOLOZI OTKRIVAJU: Saznajte kako veliki broj seksualnih partnera utiče na vaš brak!

 

U naučnom istraživanju profesori Galena K. Rouds i Skot Stenli bavili su se uticajem broja partnera na sreću u braku. Naime, oni su analizirali podatke hiljadu slobodnih Amerikanaca u dobu od 18 do 34 godine.

Nakon pet godina 418 osoba bilo je u braku. Naučnici su potom razmotrili te brakove kako bi uvideli jesu li faktori poput seksualne prošlosti učesnika uticali na kvalitet braka. Računa su vodili o četiri stavke: sreći u odnosu, razmišljanju o prekidu, nivou poverenja i oceni koliko stvari dobro idu u zajednici. Prema istraživanju, osobe koje su imale manje seksualnih partnera u prošlosti sada su u kvalitetnijim brakovima.

Profersori tvrde kako su ovi rezultati posebno važni za žene, jer su one pokazale veće nezadovoljstvo brakom ukoliko su imale više seksualnih partnera. Pored toga, i osobe koje su u jednom svom periodu života živele u vanbračnoj zajednici s osobom koja kasnije nije postala njihov bračni drug, takođe su manje srećne u braku.

Zbog čega je to tako?

Profesori pretpostavljaju da osobe koje su imale više iskustva mogu povećati svest o alternativnim partnerima. Drugim rečima, ljudi koji imaju niz prethodnih odnosa lakše postaju nezadovoljni. Neki naučnici koji nisu učestvovali u ovom istraživanju smatraju da ga treba uzeti s dozom opreza.

"Postoji mnogo razloga koji mogu navesti ljude da imaju više partnera pre braka i, nezavisno od toga koliko ih imaju, manje su ili više zadovoljni u braku", kaže dr Džim Meknolti, profesor socijalne psihologije. On je objasnio kako osobe koje su pre braka imale više seksualnih partnera možda jednostavno ne vole obaveze, a kada se u braku smire te obaveze počnu da ih guše.

"Bio bih iznenađen kada bi više seksualnih partnera pre braka imalo direktan uticaj na sreću u braku", rekao je doktor.

 

Kurir
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  FILM
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Čađava mehana
21:00 Ćirilica
23:20  Novajlije žurka