NAUČNICI OTKRILI: Ko više laže, muškarci ili žene?

 

Muškarci se percipiraju kao konkretniji, pažljiviji i vođeni razumom. Prosečna žena mora da se prepusti emocijama i ne zna šta zaista želi. Muškarci analiziraju i rade, a devojke samo govore. Potpuno besmisleno.

Koliko je ova licemerna slika stvarnosti dokazano je u rezultatima studije sprovedene na koledžu u Londonu.

Istraživači su želeli da vide da li pol utiče na percepciju sveta i sposobnost komuniciranja. Istraživači sa prestižnog univerziteta su želeli da rezultati budu najpouzdaniji. U tu svrhu, uključeno je preko 40.000 ispitanika - učenika iz devet zemalja u kojima je jedan od službenih jezika engleski. Posmatranje je trajalo tri godine, tako da ne može biti grešaka.

Tokom eksperimenta učesnici su zamoljeni da procene svoje znanje o 16 različitih koncepata i teorija iz matematike. Ne radi se o proveri stvarnog znanja, već o našoj sklonosti da se hvalimo i govorimo neistinu. Tri od njih su izmišljene, tako da niko nije imao pravo da ih zna, a kamoli da ih razume. Analiza odgovora je omogućila procenu naše tendencije da govorimo i pretvaramo se da smo stručnjaci u oblastima o kojima nemamo pojma.     

 

 

„Muškarci su mnogo gori od žena u tom pogledu“, pročitali smo u zvaničnom izveštaju studije. U praksi, to znači da se mnogi od njih samo pretvaraju da su mudri i da znaju sve o svemu. Obično je, međutim, ovo samo prazna priča. Boje se priznati neznanje jer imaju prirodnu potrebu da impresioniraju druge. Žene su u tom pogledu poštenije. Većina njih govori samo o temama koje su im poznate.

Stručnjaci ne nazivaju muškarce lažljivcima. Međutim, oni primećuju da ekonomski upravljaju istinom i prilagođavaju je vlastitim potrebama. Muškarci se hvale, insistiraju na vašoj (pogrešnoj) rečenici i pretvaraju se da su mudriji.

 

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro