Izvor:
25.06.2019 u 19:48
0

Kada je vreme za se*s u novoj vezi?!

Čuveno američko pravilo glasi seks na trećem sastanku, pa je i junakinja serije “Seks i grad” mučila sebe i prijateljice pitanjem da li je uništila šanse za srećnu vezu jer je spavala sa Zverkom već na prvom sastanku? Priča Keri Bredšose dobro završila, ali pitanje je ostalo. Gotovo da nema devojke i žene koja se ne zapita da li će uništiti šansu za ozbiljnu vezu ako “poklekne” odmah? Da li je bolje da se femka i kalkuliše? Hoće li provesti previše vremena sa nekim ko joj ne odgovara ako prebrzo uleti u seks? Kada je zapravo pravo vreme za vođenje ljubavi?

Iznenađujuće, naučnici, koji se bave svim i svačim, nisu često analizirali uticaj vremena kad je pao prvi seks, na kvalitet veze. Oni koji jesu, doneli su suprotstavljene zaključke.

Da treba sačekati sa seksom, zaključila je Sandra Mets sa Univerziteta u Ilinoisu posle istraživanja. Nije rekla koliko tačno, ali je ustanovila da seks posle “volim te” pozitivno utiče na vezu. Parovi koji su prvo gužvali postelju, pa kasnije izjavili ljubav, imali su negativna iskustva. Ključ je u komunikaciji i emotivnoj povezanosti, koje se razvijaju pre ljubavnog čina.

Slaže se sa tim i Margaret Pol, ekspert za veze. Ona kaže da je veza uspešnija ako su se pre seksa javila dublja osećanja, za šta je, ipak, potrebno vreme. Jedini izuzetak je odličan seks. Jer, ako je na početku veze sjajan, partneri će verovatno ostati zajedno i vremenom se mogu razviti jača osećanja. Ali, ako je prosečan, razići će se jer ih ne drži ni strast ni ljubav. A, kada postoje emocije, parovi vremenom mogu od prosečnog doći do dobrog, pa i odličnog seksa.

Tim tragom je išao i psihoterapeut iz Vašingtona Toni Koleman, ističući da treba čekati nekoliko meseci, makar tri, kako bi prošla faza veze zvana “medeni mesec” koja ume da nas prevari i učini da mislimo da smo sa osobom svog života. A, zapravo smo zaslepljeni hormonima i idealizacijom. Zato treba sačekati da nam se pogled razbistri i ponovo počnemo da vladamo sobom.

S druge strane, psihoterapeut Barton Goldsmit veruje da je čekanje da se završi faza “leptirića” ne samo nepotrebno, već i pogrešno. Nakon početne faze u vezi, nivo seksualne želje, naročito kod žena, opada, što znači da bi par uludo bacio period kada bi mogao da ima najvrelije trenutke u krevetu. Sasvim je dovoljno da par, pre nego što pređe na intimno upoznavanje, provede zajedno 36 sati, tvrdi Goldsmit. Ako prosečni sastanak traje tri časa i par se viđa tri puta nedeljno, to bi značilo da seks pada posle mesec dana, što se poklapa sa periodom kad većina ljudi započinje ovu aktivnost.

Nije svejedno ni koja generacija je u pitanju. Pa tako, Džoan Alen, autorka knjige “Proslava singl života” primećuje da “bejbi bumeri”, rođeni između 1946. i 1964. godine, više čekaju nego “milenijalci” (1982-1995.), koji su spremni nekog da otpišu i krenu u potragu za novim partnerom ako se seks ne dogodi odmah. Ipak, ona predlaže parovima da čekaju dokle god mogu, jer možda shvate da im se osoba zapravo i ne sviđa. Kad prerano počnemo sa vođenjem ljubavi, fokus je na tome i nećemo primetiti ključne razlike koje nam kasnije donose probleme i glavobolju.

Svakako, seksualni i psihoterapeuti se saglasni su u jednom – pre tog čina, partneri bi trebalo da razgovaraju o tome šta on znači. Da ne bi posle bilo da je om mislio da je to “šema za jedno veče”, a ona verovala da je uvod u najlepšu romansu.

Izvor: Novosti
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter