PET SIMPTOMA SUGERIŠU: Promenite pilule za kontracepciju!

 

Pilule za kontracepciju u upotrebi su već decenijama, ali i dalje imaju dugu listu neželjenih dejstava. Neka od njih su blaga, a neka ne bi trebalo da zanemarite.

Može da se desi da jedan tip pilula žena toleriše bolje nego drugi. Zbog toga, ako postoje neke negativne posledice, porazgovarajte sa lekarom o prelasku na drugi tip oralne kontracepcije.

Ugrušak

Osnovni razlog zabrinutosti je činjenica da pilule koje sadrže estrogen, donekle povećavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Ako osetite bolove u grudima ili nogama, oticanje ili crvenilo nogu, kratak dah, probleme sa vidom ili disanjem, smesta se javite lekaru.

Krvarenje

Tačkasto krvarenje češće se dešava kad se uzimaju pilule sa niskim dozama hormona. Nekim ženama može da pomogne prelazak na nešto jaču pilulu, sa malo višim sadržajem hormona. Ipak, ako se tačkasto krvarenje javlja i posle nekoliko meseci korišćenja, potrebno je posavetovati se sa ginekologom o promeni pilule.

Smanjeni libido

Ako vam libido slabi, to može da bude posledica pilula. Ukoliko ste to primetili nakon što ste počeli da pijete pilule, to znači da će vam možda više odgovarati pilule koje sadrže samo progestin.

Gojenje

Iako nije potvrđeno da je dobijanje na telesnoj težini posledica uzimanja pilula, neke vrste mogu da izazovu privremeno zadržavanje vode u organizmu, što ostavlja utisak da ste se ugojili. To se uglavnom reguliše posle dva ili tri ciklusa.

Bolovi

Ako imate glavobolje, rešenje bi moglo da bude prelazak na pilule koje sadrže nižu dozu estrogena. Ali, ako imate jake glavobolje koje traju i ne prolaze kad uzmete nešto od uobičajenih lekova protiv bolova, ili vas boli stomak na način koji ne liči ni na šta što ste ranije osetili, a naročito ako je bol lociran u gornjem desnom kvadrantu abdomena, potreban je hitan pregled.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro