Izvor:
29.10.2016 u 16:33
0

Saznajte ono što verovatno niste znali, ali zato nauka jeste: Kako reaguje ljudsko telo tokom seksa? (video)

Da li ste znali da seksualni čin izaziva neke temeljne promene unutar vašeg tela?

Znate li onaj osećaj kada vas neko ko vam je važan posmatra na poseban način? Tada se prirodni instinkt čoveka budi i on na umu ima samo jednu stvar – seks. Postoje tačno četiri ciklične faze seksualne reakcije: uzbuđenje, plato, orgazam i kraj seksualne reakcije.

Prva faza: Uzbuđenje

Na samom početku, oslobađa se serotonin, hormon za koji se veruje da pokreće osećaj sreće. Kada se uzbudimo, zenice se šire, što je znak da naš autonomni nervni sistem radi na višem nivou. Luči se adrenalin, otkucaji srca su brži, krv juri ka donjem delu tela, klitoris i male usne stidnice otiču, a penis dolazi u stanje erekcije.

Muškarci doživljavaju i zatezanje skrotuma, oticanje testisa. Tela pripadnika oba pola oslobađaju prirodne lubrikante. Oslobađa se i dopamin, koji povećava želju za vođenjem ljubavi. Sve što iskusimo se uveličava i intenzivira. Tada stižemo do naredne faze.

Druga faza: Plato

Kao nastavak inicijalnog uzbuđenja, naš puls, disanje, napetost mišića i pritisak se povećavaju. Noradrenalin se oslobađa tokom stimulacije, zbog čega su određeni delovi tela još osetljiviji. Mišići u stopalima, dlanovima i na licu mogu početi da se grče.

Treća faza: Orgazam

Grče se i karlični mišići. Ženska materica i koren penisa muškarca osećaju ritmične kontrakcije. Ogromna količina nervne i mišićne tenzije koja se nagomilavala, oslobađa sve odjednom bez volje u formi intenzivnih prijatnih talasa. Muškarci ejakuliraju semenu tečnost, a žene takođe mogu da iskuse ejakulaciju.

Nivo oksitocina ili „ljubavnog" hormona dostiže svoj vrhunac tokom orgazma. To je trenutak za koji naučnici veruju da gradi poverenje i bliskost između partnera.

Četvrta faza: Kraj seksualne reakcije

Uzbuđenost se obično smanjuje, a grčenje i oticanje opadaju. Neke žene su u stanju da se lako vrate u fazu orgazma, dok u slučaju muškaraca to najčešće nije slučaj.

National Geographic
Foto: http://web.stanford.edu/

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter