Izvor:
08.10.2019 u 20:47
0

EDIPOV KOMPLEKS: Da li PARTNERKE sa osobinama njegove MAJKE imaju prednost?

Zagonetka koju žene pokušavaju da odgonetnu decenijama – konačno je dobila rešenje.

Večita dilema lepšeg pola, šta to privlači muškarce i šta oni smatraju neodoljivim konačno je dobila odgovor.

Naravno da ne možemo da generalizujemo, ali na ova dva tipa žena muškarci najčešće bacaju oko, barem tako nauka kaže.

Verovatno ste primetili kako su ponekad skoro svi momci na poslu, fakultetu ili bilo kojem drugom kolektivu naklonjeni samo jednoj devojci, a ona nije ni najlepša ni najzgodnija. Šta je to što ih toliko intrigira?

Psiholozi su ustanovili da ova dva tipa žena najviše privlače jači pol.

Ona koja ih podseća na njihovu majku

Prema rečima nauke, dok devojke u partneru traže osobine svog oca, tako muškaci traže nešto što ih podseća na majku.

Na biranje partnerke utiče duboko usađena podsvest na koju ne mogu da utiču. Najverovatnije je privlačnost povezana sa sećanjima iz detinjstva. Uostalom, bilo je tako ugodno i bezbrižnpo pored moje majke, zašto se opet ne vratiti takvom neverovatannom osećaju sigurnosti i bezgranične sreće?

Drugim rečima, naš ideal odnosa potiče iz detinjstva. Tamo se ne možemo vratiti, pa nas privlači sve što izaziva emocije koje su vezane ta taj period.

Odrasli i snažni momci, negde duboko u sebi, ostaju mali dečaci, a to znači da žele brigu, bezuslovnu ljubav i toplinu, ali ne žurite da ovakve muškarce klasifikujete kao mamine sinove.

Doktror Džoi Braders objašnjava to ovako: "Svaki odrastao muškarac nesvesno u partnerki traži osobine svoje majke. Naše majke ostavljaju toliko dubok utisak u srcu da onda tražimo poznate osobine kod onih žena koje biramo za partnerke za čitav život. Dešava se da nas čak privlači intonacija glasa, vrsta figure, navike i smisao za humor, poput majčine. Stoga, ako su se majke brinule o nama i odnosile se sa toplinom i nežnošću, onda mi muškarci, tražimo iste takve žene".

Majke imaju veliki uticaj na sinove i ne samo do izbora partnerke nego i dalje tokom života.

Žena koja će im biti pravi prijatelj

Daleko je od istine da muškarci u ženi traže samo fizičku privlačnost i seksualnost. Njima vrlo često treba prijatelj sa kojim mogu da razgovaraju o svemu i sa kojom se osećaju prijatno i mogu da se u potpunosti prepuste.

Ne žele svi momci barbike sa proporcijama 90-60-90. Mnogima je potreban pravi prijatelj sa kojim mogu deliti svoje misli i ideje.

Ključ snažne, zdrave i dugoročne veze u ovom slučaju je posedovanje osobina koje karakterišu pravog prijatelja. Biti prijatelj, uopšte ne sprečava divan seks, koji vas još više zbližava. Ali na prvom mestu je, naravno, sposobnost slušanja i podrške.

Dr Džon u knjizi 7 Principi srećnog braka ili Emocionalna inteligencija u ljubavi, piše da je duboko prijateljstvo osnova srećnog braka.

On objašnjava kako ovo prijateljstvo treba da izgleda: „Prijateljstvo u braku zasniva se na međusobnom poštovanju i komunikaciji. Takvi supružnici se, po pravilu, dobro poznaju".

Izvor: stil.kurir.rs
Foto: Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter