Izvor:
13.10.2019 u 14:13
0

SAVETI ZA LJUBAVNI ODNOS: Dodiri jačaju i vezu i zdravlje! (FOTO)

Držanje za ruke, maženje, nežni i dugi zagrljaj – melem su za ljubavni odnos, ali su pritom lekoviti i za opšte zdravstveno stanje. Istraživanja pokazuju da dodiri umanjuju anksioznost, osećaj bola, popravljaju raspoloženje… I ukoliko smo im "izloženi" na dnevnom nivou, imunitet nam postaje jači.

Svaki dodir partnera, pogotovo onaj mali, na koji često i ne obraćamo pažnju, stvara osećaj bezbednosti, sigurnosti i poverenja – kaže Dašer Keltner, profesor sa Univerziteta Berkli.
Približavaju nas partneru, jačaju odnos i ulivaju nadu. Umiruju nas, snižavaju kardiovaskularni stres i oslobađaju hormon ljubavi – oksitocin. Oni su nešto tako jednostavno, a tako blagotvorno, da bi trebalo da budu deo svakodnevice svakog para.

Problem je, dodaje stručnjak, što im ne pridajemo dovoljno važnosti ili nismo imali uzore u porodici koji bi nam na njih ukazali.

Često dodirivanje ili fizičko pokazivanje naklonosti nije toliko rasprostranjeno u evropskoj kulturi. Osim toga, deca koja nisu gledala roditelje kako se drže za ruke, ljube ili grle, mogu da imaju problem sa intimnošću. A to bi morali da razreše, jer će u tom slučaju biti srećniji i zdraviji – kaže Keltner.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter