SAVETI ZA LJUBAVNI ODNOS: Dodiri jačaju i vezu i zdravlje! (FOTO)
Držanje za ruke, maženje, nežni i dugi zagrljaj - melem su za ljubavni odnos, ali su pritom lekoviti i za opšte zdravstveno stanje. Istraživanja pokazuju da dodiri umanjuju anksioznost, osećaj bola, popravljaju raspoloženje... I ukoliko smo im "izloženi" na dnevnom nivou, imunitet nam postaje jači.

Svaki dodir partnera, pogotovo onaj mali, na koji često i ne obraćamo pažnju, stvara osećaj bezbednosti, sigurnosti i poverenja - kaže Dašer Keltner, profesor sa Univerziteta Berkli.
- Približavaju nas partneru, jačaju odnos i ulivaju nadu. Umiruju nas, snižavaju kardiovaskularni stres i oslobađaju hormon ljubavi - oksitocin. Oni su nešto tako jednostavno, a tako blagotvorno, da bi trebalo da budu deo svakodnevice svakog para.

Problem je, dodaje stručnjak, što im ne pridajemo dovoljno važnosti ili nismo imali uzore u porodici koji bi nam na njih ukazali.

- Često dodirivanje ili fizičko pokazivanje naklonosti nije toliko rasprostranjeno u evropskoj kulturi. Osim toga, deca koja nisu gledala roditelje kako se drže za ruke, ljube ili grle, mogu da imaju problem sa intimnošću. A to bi morali da razreše, jer će u tom slučaju biti srećniji i zdraviji - kaže Keltner.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro