Izvor:
14.02.2017 u 14:54
0

IMATE BOLAN SEKSUALNI ODNOS? Evo koje stvari morate promeniti!

Čak petina žena u jednom trenutku svog života iskusi dispareuniju – bolan seksualni odnos. Nažalost, relativno retko će potražiti pomoć lekara ili stručne informacije, naročito u sredinama poput naše.

Razlog za to je, pre svega, nedovoljna informisanost, a zatim i neprijatnost koju ovakav problem sam po sebi izaziva. Međutim, bolni seksualni odnosi mogu imati širok spektar potencijalnih uzročnika, od emotivnih do nekih ozbiljnih bolesti, i to nije problem kojeg treba zanemarivati.

Pojava bolnog seksualnog odnosa različitih uzroka naziva se dispareunija (dyspareunia). Iako i muškarci mogu imati bolan seksualni odnos, ovaj termin vezuje se gotovo isključivo za žene. Njime se opisuje ponavljani ili stalni genitalni bol, koji se javlja pre, tokom ili posle seksualnog odnosa.

Bol može biti posledica različitih telesnih, ali i psiholoških smetnji. Sa svoje strane, on postaje uzrok emotivnih problema i narušavanja odnosa u ljubavnoj vezi. Stoga je izuzetno važno razumeti problem i na pravi način, pravovremeno i bez odlaganja ili straha, pristupiti njegovom otklanjanju.

Same žene neretko imaju uverenje da se suvoća vagine i bol javljaju zbog njihove nesigurnosti, straha ili drugih emotivnih smetnji, a često im i partneri, direktno ili posredno, nameću takvu tezu.

U svakom slučaju, nema ništa lošeg u tome da probate sa opuštanjem, maštanjem, igrama, dužom predigrom i, posebno, kvalitetnim lubrikantima na bazi vode. Ukoliko ovakvi saveti ne pomognu, najbolje je ipak da potražite pomoć lekara.

Kada se javiti lekaru?

Naime, iako često i ne zahteva lekarsku intervenciju, treba znati da bolan seksualni odnos može da ima uzrok u nekim ozbiljnim oboljenjima. Zato se tretman dispareunije inicijalno orijentiše na fiziološke uzroke, a tek kada se oni potpuno isključe, pristupa se emotivno-psihološkoj komponenti problema.

Svom ginekologu se obavezno javite ukoliko se bol iznenada javi i ponavlja u dužem vremenskom periodu, a posebno ako je praćen i drugim simptomima, kakvi su bolan menstrualni ciklus, pojačano ili produženo krvarenje tokom ciklusa, pojačan vaginalni sekret, bolno i učestalo mokrenje, bol prilikom praženjenja creva itd.

Odlazak kod lekara zbog dispareunije nije posebno neprijatan ni bolan, tačnije, može se reći da se u prvom trenutku ne razlikuje od standardnog ginekološkog pregleda. Lekar će najpre utvrditi da li je vaginalni bol površinski ili dubinski, te utvrditi da li se javlja uvek ili samo u određenim situacijama (uslovima). U zavisnosti od nalaza, neretko će biti potrebno kao uzrok bola prvo isključiti vaginalne infekcije.

Tek kada se isključe svi fiziološki uzroci bolnih seksualnih odnosa, potražite savet psihologa. Emotivne i psihološke smetnje koje dovode do poremećaja seksualnih odnosa, pa i bola, mogu biti različitih uzroka i nezahvalno je davati provizorne savete. Ipak, možemo reći da su često posledica nesigurnosti, faktičke nespremnosti na seksualni čin, pogotovo kod mladih žena, zatim straha, osećaja krivice ili griže savesti, nezadovoljstva svojim telesnim izgledom, kao i loših prethodnih iskustava u seksualnim odnosima.

Neki od uzroka dispareunije mogu biti i povrede (traume) nastale prilikom porođaja, a neretko se javlja i tokom menopauze, kada vagina može da izgubi normalni stepen prirodne lubrikacije. U slučaju bolnog seksa nakon trudnoće, treba da znate da je posle porođaja preporučjivo sačekati najmanje šest nedelja pre nego što pokušate seksualni odnos. Isti savet važi i nakon većih hirurških intervencija u predelu stomaka.

Pritom, strpljenje i nežnost partnera su imperativ, pa mu to otvoreno stavite do znanja. Ako je vagina isuviše suva usled menopauze, najbolje je da se obratite svom ginekologu, koji vam može prepisati odgovarajuću terapiju u vidu lekova ili estrogenskih krema.

Šta sve može izazvati bolne seksualne odnose?

Osim infekcija i polno prenosivih bolesti, koje su tema za sebe, neki od najčešćih uzroka bolnih seksualnih odnosa mogu biti:

Vaginismus

Jedan od češćih uzroka vaginalnog bola, koji sejavlja se zbog spazma vaginalnih mišića (neželjenog grčenja, kontrakcija), i to obično kod inicijalne penetracije. Uglavnom je posledica straha i nepripremljenosti, tačnije nespremnosti na seksualni odnos. Zbog toga je znatno češći kod mladih i neiskusnih žena.

Problemi sa grlićem materice

Tokom seksualnog odnosa, penis u maksimalnoj penetraciji može može doći do cerviksa (grlića materice). Tako eventualna oboljenja cerviksa, kao što su infekcije ili tumori, mogu da izazovu veoma jak i neprijatan bol.

Benigne tvorevine na materici

Miomi i fibromiomi su relativno česti benigni tumori koji se javljaju na glatkom tkivu materice. Smatra se da svaka peta žena u srednjem ili kasnom reproduktivnom dobu ima ove tumore, ali pošto najčešće ne izazivaju nikakve simptome, uglavnom ostanu neoktriveni. Međutim, u pojedinim slučajevima mogu da narastu toliko da izazivaju izuzetno bolne seksualne odnose, a često i bolnu menstruaciju, pojačano mokrenje i druge simptome.

Problemi sa jajnicima

Ovakvi problemi mogu biti uzrokovani cistama na jajnicima ili upalama.

Endometrioza

Javlja se kada tkivo sluzokože materice (endometrijum), koje je „aktivno" tokom menstrualnih ciklusa, raste van šupljine materice, gde nema dovoljno prostora, pa se vezuje za okolne strukture (jajnike, jajovod, creva) i pritiska ih. Osim bolnih seksualnih odnosa, endometriozu prate i drugi simptomi, kao što su bolne menstruacije, pojačano krvarenje tokom ciklusa, bol prilikom pražnjenja creva ili mokrenja itd. Ovo oboljenje može izazvati sterilitet i druge ozbiljne posledice.

Kokcigodinija

Nastaje uglavnom usled preloma trtične kosti. Ovakva povreda se relativno često viđa kod žena, a najčešće nastaje kao posledica pada na stražnjicu. Usled preloma, dolazi do povećanja zakrivljenosti ove kosti, pri čemu je njen vrh usmeren ka napred i pritiska debelo crevo i vaginu. Pored bolova koji se javljaju tokom pražnjenja creva, kokcigodinija može izazvati i bolove u toku seksualnog odnosa.

Izvor: Bol.rs, Lovesensa.rs
Foto: Thinkstock, Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter