Izvor:
08.03.2017 u 04:32
0

IMATE BOLAN SEKS? Evo šta je problem u vašem odnosu!

Seks je najprisnija veza između dva bića. U njemu bi trebalo da uživamo, da nas opusti, razgali. Ali nije uvek tako. Petina žena u nekom trenutku svog života iskusi dispareuniju – bolan seksualni odnos.Seks ženi treba da prija, ali nažalost, nije uvek tako. Ako se bol iznenada javi na početku odnosa i traje koliko i odnos ili duže, odlazak lekaru ne sme da se odlaže.

Bol se javlja samo na početku odnosa ili traje sve vreme tokom, a ponekad i satima nakon odnosa. Iako se na bol žale i mlade žene, ovaj problem najviše muči žene u menopauzi.

Najugroženije su žene u menopauzi
Većina žena sa dispareunijom se ne obraća ginekologu, a ovaj problem predstavlja i veliku neprijatnost i može ozbiljno da poremeti partnerske odnose.
– U sredinama poput naše ovaj problem je dodatno opterećen sociokulturološkim i psihološkim faktorima – kaže prof. dr Lidija Tasić, načelnik Savetovališta za planiranje porodice sa odeljenjem za menopauzu GAK „Narodni front“ u Beogradu.
Uzroci bolnih seksualnih odnosa su brojni, a najviše su pogođene žene u menopauzi.
Žene u menopauzi se sve češće žale i na dispareuniju. Kod njih se, uz ostale tegobe koje prate ulazak u menopauzu, javlja i progresivna atrofija sluzokože urogenitalnog sistema. Usled nedostatka estrogena, sluzokoža vagine postaje istanjena, neelastična i suva, sklona mikropovredama tokom seksualnog odnosa, pa sam odnos postaje neprijatan i bolan. Ove povrede izazivaju nastanak vaginalne infekcije, koja dodatno povećava neprijatnost i bol pri odnosu – objašnjava doktorka.

Tumori jajnika i materice
Zauzimajući veliki prostor u maloj karlici, tumori jajnika, dobroćudni i zloćudni, takođe izazivaju bol pri odnosu.
– Najčešći tumori kod žena, fibromiomi, iako su dobroćudni, pritiskaju okolne strukture u maloj karlici i izazivaju niz tegoba kao što su bol, otežano mokrenje i pražnjenje creva, pa i bol pri seksualnom odnosu – kaže prof. dr Lidija Tasić.

I nezadovoljstvo može da boli
Osim fiziološkog uzroka, poput gubitka funkcije jajnika i nedostatka estrogena, bolni seksualni odnosi kod mlađih žena ili žena srednje dobi mogu imati širok spektar potencijalnih uzročnika, od emotivnih do nekih specifičnih patoloških stanja.
– Nezadovoljstvo u partnerskom odnosu, stres na poslu ili u porodici, egzistencijalni problemi, zabrinutost, strah, depresija sa smanjenjem libida, sve to može da dovede do seksualne disfunkcije i bolnih odnosa. Nekada je bol posledica uzimanja antidepresiva, nekih antihipertenziva i hormonske kontracepcije.

Uzroci bolnih seksualnih odnosa
Usled infekcija donjeg dela genitalnog trakta stvara se neprijatnost u vidu peckanja, svraba, pojačane sekrecije, ponekad i bolnog odnosa. Ako se proširi na grlić materice, sluzokožu materice i jajovode, javiće se bol koji se pri odnosu širi dublje u malu karlicu.
Bol može da se javi i zbog endometrioze, inflamatornog oboljenja u maloj karlici koje karakteriše prisustvo tkiva endometrijuma izvan materice. Klasični simptomi prisustva endometrioze su bolne menstruacije, dispareunija i hronični bol u maloj karlici, koji može trajati danima – kaže naša sagovornica.

Problem je što je ženama i dalje neprijatno da se požale lekaru na bol prilikom seksualnih odnosa.

Vaginalni bol uzrokuju i vaginizam, koji se javlja zbog spazma vaginalnih mišića na početku penetracije, i to uglavnom kao posledica nespremnosti na odnos, kao i vulvodinija, hronična neprijatnost u predelu malih ili velikih stidnih usana, klitorisa, perineuma i na ulazu u vaginu.
– Urođene anatomske promene kao što su zadebljali, neperforirani himen, nedovoljno razvijena vagina, pregrada u vagini ili zavaljena materica takođe mogu da izazovu bolne ili čak onemogućene odnose kod mladih devojaka – pojašnjava dr Tasić

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Twitter/MneMagazin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter