Izvor:
10.07.2017 u 18:45
0

PRESLELA JOJ NARODNA VEROVANJA: Lizala šerpe pre venčanja, pa doživela peh! (foto)

Narodna praznoverja vezana za udaju i ženidbu kažu: „Kiša na venčanju – suze u braku?!“ Šta treba da izgovore neudate devojke da pronađu suđenog…

Nedavno je letni pljusak jednu nevestu zadržao ispod kupole dubrovačkog matične kancelarije. Posmatrajući mladu koja je zajedno sa svatovima čeka da prestane kiša, čuli su se komentari poput: „Sigurno je lizala šerpe, pa joj je na svadbi zapljuštala kiša!

Neki su dodali, da je kiša na svadbi loš znak, jer će mlada u braku proliti mnogo suza.

Neveste koje se udaju u crnoj odeći biće nesrećne, plava venčanica znači da su našle svoju ljubav, zelena da će ih osramotiti nešto, u žutoj, da će brak biti kratkog daha. Muslimani su raširili praznoverje, koje zabranjuje udaju i ženidbu između ramazanskog i kurbanskog Bajrama.

Balkanski narodi su oduvijek gajili praznoverna verovanja. Jedno od najraširenijih je zabrana lizanja hrane s posuđa. Verovalo se da devojka koja pokušava da priborom za jelo odstraniti s posuđa zalepljenu hranu, neće imati sunčano vreme na svadbi.

Zato i danas devojke, bojeći se kiše na venčanju i svadbenom slavlju, izbegavju struganje kašikama po šerpi.

Voda, isto tako, u nekim krajevima igra posebnu ulogu. Nekada se je verovalo da mlada pri prvom ulasku u mladoženjino dvorište mora da prospe malo vode – da joj u novom domu sve teče kao voda. Jedno od sujevernih verovanja savetuje mladencima, da prvi bračni dan u krevet polože nekog dečaka, verovalo se da taj običaj obećava veći broj muških potomaka.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter