Izvor:
04.08.2017 u 19:02
0

KADA VAM JE SRCE SLOMLJENO: Bolan raskid može da uzrokuje OVE ZDRAVSTVENE PROBLEME!

Raskidi su teški i komplikovani i za onoga koji ostavlja, a za onoga koji je ostavljen izvor su (ponekad) gotovo nepodnošljivog bola. Svet se ruši, osećanja su nam uzburkana, a taj stres izaziva i određene fizičke posledice.

Anksioznost i problemi sa spavanjem

Ljudi su "programirani" tako da im treba kontakt sa drugim ljudima, a kad to izgubimo, osećamo gotovo fizički bol. Potreba za bliskošću sa osobom do koje nam je stalo u trenutku kad nam je uskraćena postaje još intenzivnija, što izaziva anskioznost. Naučne studije dokazale su da bol nakon gadnog raskida, kod osobe koja je ostavljena, izaziva aktivnost istih regija mozga koje se aktiviraju kod kokainskih zavisnika kad im zafali droge.

Bol u grudima

Istraživanja su pokazala da nakon raskida naš mozak prima iste nervne signale kao kad nas nešto fizički boli, ako se, na primer opečemo vrelom tečnošću. Pošto mozak tehnički ne pravi razliku oko uzroka tog osećaja, ovi nervni signali se pretvaraju u realan osećaj neprijatnosti, u ovom slučaju – bol u grudima. Srce ne radi baš kako treba nakon raskida, a osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti raskid podnose još teže. Često se javlja aritmija, a može se desiti da dožive i infarkt.

Problemi sa kožom

Pored činjenice da kad smo u depresiji (što je prilično često nakon raskida) manje pažnje posvećujemo nezi kože, problemi su pogoršani i zbog uticaja hormona stresa čiji nivo u telu raste. Zato nije retkost da posle bolnog raskida ten "bukne", a može se desiti da i kosa počne da opada.

Bolovi u mišićima

Kad smo u depresiji, skloniji smo povredama nego obično. Zbog stresa se često javlja spazam mišića, što izaziva bolove u različitim delovima tela, najčešće u ramenima i lumbalnom pojasu.

Problemi sa apetitom

Nakon raskida, često se javljaju poremećaji u uobičajenom režimu ishrane. Ima osoba koje ne mogu da jedu, jer gube apetit, ima onih koji utehu traže u hrani, pa raskid kod njih dovodi i do nekontrolisanog gojenja. Kad smo pod stresom, ćelije su manje osetljive na insulin, pa telo počinje da ga luči nekontrolisamo, što ubrzava gomilanje masnih naslaga. Težina se povećava i zbog toga što kad smo tužni imamo problema sa nesanicom, i teže nam je da se nateramo da vežbamo. Osim toga, stres nam remeti i rad gastrointestinalnog trakta, što izaziva bolove u stomaku i ponekad dijareju.

Ali, ako vam je neka uteha, sve će to proći. Za koju nedelju ili koji mesec, vratiće vam se i snaga i volja za životom. A i nova ljubav će doći, sigurno.

Izvor:Kurir.rs
Foto:Twitter/24sata_HR

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter