Izvor:
26.08.2017 u 18:42
0

TUGA NAKON RASKIDA IMA ROK TRAJANJA: Saznajte koje faze moraju proći dok ne počnete da zaboravljate bivšeg!

Svaki razlaz od voljene osobe je težak i bolan, međutim i tuga ima svoj rok trajanja.

Rastanak sa partnerom predstavlja neprijatno iskustvo, naročito kada se ne dogodi na vašu inicijativu. Međutim, ne treba na to da gledate kao na smak sveta, jer niste ni prvi ni poslednji kojeg je zadesilo.

Ljubavni terapeuti smatraju da postoji faze raskida, odnosno promene u ponašanju, koje nastupaju kada ostanemo sami.

Imajte na umu da ne postoji pravilo koliko vremena treba da prođe da bi tugu zamenio osećaj sreće. Put do izlečenja srca nije lagan i jednostavan. Potrebno je vreme, a koliko će to trajati, zavisi od pojedinca do pojedinca.

Ipak, stvar je donekle lakša ako znate šta vas čeka i možete da prepoznati fazu u kojoj se nalazite.

Očaj

Prva faza nakon raskida. Istovremeno je i dramatična i patetična, ali samosažaljenje traje svega nekoliko dana. U toj fazi najčešće apetit je na nivou nule kao i nivo energije, pa se obično krećete od kauča do kreveta. San nikako ne dolazi na oči, a buljenje u TV tih dana je omiljena aktivnost. Iz ovog "poluživota" izvlače vas prijatelji koji stalno podsećaju da će biti bolje.

Ogorčenost

Nakon očaja sledi faza u kojoj se tuga pretvara u ogorčenost. Bivša veza nesvesno se preslikava na sve ostale odnose, gubite veru u ljude, a jačate sumnjičavost. Ovo razočarenje lakše ćete preboleti uz porodicu i prijatelje.

Pregovaranje

Redovno pratite statuse bivšeg partnera na društvenim mrežama. Odjednom dobijate poriv da mu se javite i sve počnete ispočetka. U ovoj fazi ljudi tragaju za bilo kakvim načinom da se odnos nastavi – bilo da su to pregovaranja, pretnje ili obećanja da će se promeniti.

Depresija

Depresija se pojavljuje u različitim oblicima: konstantan osećaj umora, bezvoljnost, nedostatak želje da se bilo šta napravi, osećaj nepovezanosti s ljudima koji su u blizini. I ovde se mogu javiti poteškoće sa spavanje, gubitak apetita ili prejedanje, a moguća je sklonost drogi i alkoholu.

Prihvatanje situacija

Ova faza je oslobađajuća jer se tada čovek pomiri s činjenicom da je nekoga izgubio i polako kreće dalje sa životom. To ne znači da tuga odmah nestaje, ali polako, s vremenom gubi intenzitet i osoba počinje da se oseća bolje. Pojedincima se nekad čini kao da nikada neće doći do te faze, ali pre ili kasnije svi se oporave.

Izvor: telegraf.rs
Foto: Shutterstock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter