Izvor:
27.10.2017 u 08:44
0

NESTAŠICA SRODNIH DUŠA: Žene žele ljubav i pažnju!

Usamljene dame su zbog svog emotivnog statusa često stigmatizovane. Jedne ne mogu da se zaposle u struci, a druge, uprkos tome što rade, strahuju za egzistenciju

VELIKO pitanje na koje nikada nije odgovoreno i na koje ni ja nisam bio kadar da odgovorim, uprkos mom tridesetogodišnjem istraživanju ženske duše glasi: šta žena hoće? Priznanje osnivača psihoanalize, čuvenog psihijatra Sigmunda Frojda i danas je vetar u leđa tvrdnji da pripadnicama nežnijeg pola nije lako ugoditi, jer ni same ne znaju šta žele. Ali to svakako ne mora da bude startna osnova za pokušaj razumevanja ženskog bića, kojem nikada, pa ni danas, i nigde, pa ni u Srbiji, sigurno nije lako. Ako je ovo i dalje muški svet, hajde da pokušamo da saznamo šta je to što žene tišti, o čemu sanjaju, od čega strepe, šta priželjkuju.

Previše obaveza, premalo vremena

Svakodnevica žena u našem društvu odavno ne liči na onu u kojoj su pripadnice lepšeg pola funkcionisale "samo" kao domaćice. Ta slika je poslata u istoriju. Njihove uloge na dnevnom nivou su multiplicirane, što im je, kako pokazuju studije, donelo paralelni osećaj zadovoljstva i teskobe. Dobile su šansu da se dokažu na više polja, i to im podiže samopouzdanje, ali činjenica da u svemu ne uspevaju da budu podjednako posvećene i uspešne, stvara im presiju. Slavica Medar Petrić, sistemski porodični psihoterapeut iz Centra za psihoterapiju i grupnu analizu "Bjanko", kaže da joj se za pomoć obraćaju pre svega zaposlene žene koje se žale da nemaju dovoljno vremena za sve što se od njih traži.

– Radno vreme im je uglavnom od devet do pet, a one su ne samo radnice, nego i domaćice i majke i partnerke i ćerke – naglašava sagovornica. – Biti sve to izgleda kao žongliranje sa pet loptica. Problem je što sredina ima velika očekivanja, ali i sama žena veruje da "mora" da se dokaže na svim frontovima. Nastojim da im objasnim da reč "moram" izbrišu iz rečnika i da sebi daju mogućnost izbora. Trebalo bi da preispitaju prioritete i dozvole pomoć sa strane.

"Nestašica" srodnih duša

Američka spisateljica Doroti Parker je govorila da žene nisu stvorene da bi bile shvaćene, već da bi bile voljene. Možda se čini da je današnje društvo izrazito materijalističko, ali studije pokazuju da je ljubav i dalje nasušna potreba. I tu godine ne igraju nikakvu ulogu, jer pripadnice nežnijeg pola generalno maštaju da pronađu svoju srodnu dušu i pate kada je nema. Da ovo nije tek floskula, potvrđuje Milica Stanić, psihoterapeut iz prestoničke organizacije koja pruža psihološku pomoć damama.

– Često sa nama kontaktiraju žene koje se osećaju usamljeno, jer ne uspevaju da upoznaju normalnog muškarca, ili stalno "naleću" na pogrešne – otkriva Stanićeva. – U poređenju sa problemima onih koje partneri fizički i psihički maltretiraju, čini se da su muke samica trivijalne. Ali nisu. One odslikavaju ponekad zamagljenu činjenicu da je sve više samih i usamljenih žena, koje na duže staze gube samopouzdanje, padaju u depresiju, bivaju stigmatizovane, ponižavane.

Kad smo u "odeljku" ljubav, ne može da se zanemari i problem o kojem govore udate žene. Njihova muka se ponekad zove neshvaćenost, a ponekad je to osećaj da nisu dovoljno voljene, vrednovane ili čak primećene. Pate za pažnjom i nežnošću.

– Odsustvo tolerancije, razumevanja, nepoverenje i ljubomora su posledice savremenog životnog stila koji je umnogome brži od pređašnjeg. Manjak vremena koji supružnici provode zajedno dovodi do haotičnih porodičnih odnosa, jer se sve više emotivno odvajaju, što je put za razdvajanje porodice. Posle toga se rađa novi problem – neverstvo, a neretko i nasilje – objašnjava sagovornica.

Nezadovoljstvo radnim mestom

Na osnovu interne ankete tri organizacije koje pružaju psihološku i pravnu pomoć ženama, zaključeno je da je jedan od akutnih problema žena u Srbiji – posao. Trećina ispitanica trenutno nema zaposlenje, a ostale su iznele da su nezadovoljne radnim mestom, platom, odnosom nadređenih prema njima, načinom na koji su vrednovane ili međuljudskim odnosom.

– Kada žena nema mogućnost da se profesionalno dokaže, jer ne može da se zaposli u struci, retko kada će biti zadovoljna. S druge strane, mnoge rade ono za šta su školovane, ali pate jer njihov rad nije cenjen i nagrađen, neke od njih su mobingovane, a nekima je, uprkos tome što rade puno radno vreme, ugrožena egzistencija, što im stvara ozbiljan stres – objašnjava Stanićeva.

Stalna pretnja otkazom je jedna od čestih briga, a stručnjaci kažu da je to veliko psihološko breme. S druge strane, studije pokazuju da se u najtežem položaju nalaze žene koje su u petoj deceniji ostale bez posla. Mnoge od njih psihološku i savetodavnu pomoć traže u udruženju "Žene na prekretnici", u kojem kažu da su mnoge od njih pritom razvedene ili same odgajaju decu, a šanse da pronađu posao u struci su veoma male.

IMPERATIV LEPOTE

KAKO je dan za sve uloge žene prekratak, prirodno je da se požali da nema vremena za mnoge od njih, a najmanje za interesovanja koja su samo njena. Uz sve što od nje društvo traži, tu je još i imperativ lepote.

– On joj dodatno otežava život, jer joj nameće i "moranje" da bude fit, negovana, sa izgledom peščanog sata. To je novi izvor griže savesti i hroničnog stresa, koji često vodi u psihosomatske bolesti. Zato je potrebno da u dnevnu rutinu uvrsti bliskost u porodici i druženje sa prijateljima pozitivnog duha, uvede više humora i bavi se stvarima koje je ispunjavaju – kaže psihoterapeut Slavica.

BRIGA ZBOG DECE

AKO su, kako se kaže, mala deca, mala briga, onda su velika deca, velika briga. I statistika zaista pokazuje da je strah i zebnja majki u reciprocitetu sa brojem godina njihovih naslednika.

– Dok mališani idu u vrtić, mame uglavnom brinu o njihovom zdravlju, ta briga se prebacuje u ranom školskom uzrastu, ali joj se dodaje pritisak zbog ocena, u srednjoj školi je tu i zebnja od vršnjačkog nasilja, alkoholizma i narkomanije. Žene ne mogu da se opuste ni kada su im deca uspešni studenti, jer moraju da prebrinu sve njihove ispite, a zatim ide noćna mora – zaposlenje, onda izbor dobre partnerke, kupovina stana… Ali, sve je to minorno u poređenju sa problemom žene koja ne može da se ostvari kao majka – zaključuje psihoterapeut Milica.

Izvor: Večernje Novosti
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter