NE IGNORIŠITE PREDZNAKE NASILJA: Kako da prepoznate da će vaša veza prerasti u nasilnu!

 

Zašto žene ostaju s nasilnim muškarcima je jedno od najčešće postavljanih pitanja, a odgovora je mnogo i uvek su vrlo kompleksni. Danas umesto tog pitanja postavljamo jedno malo drugačije - kako prepoznati da bi vaša veza mogla postati nasilna? Ako znakove uhvatimo na vreme, možda je lakše pobeći nego kad već postane prekasno.

Preterana potreba za kontrolom

Na početku može delovati kao ljubav, ali preterana potreba za kontrolom vrlo brzo postaje jasan problem ako smo ga spremne uočiti. Muškarac koji stalno želi da zna gde smo, s kim smo i kad smo došle kući, a uz to ima potrebu i da nam brani neke stvari, nije zaljubljen... on je zaluđenik za kontrolu, koji ne može da podnese da si dugo bez njega.

Preterana potreba za kontrolom

Na početku može delovati kao ljubav, ali preterana potreba za kontrolom vrlo brzo postaje jasan problem ako smo ga spremne uočiti. Muškarac koji stalno želi da zna gde smo, s kim smo i kad smo došle kući, a uz to ima potrebu i da nam brani neke stvari, nije zaljubljen... on je zaluđenik za kontrolu, koji ne može da podnese da si dugo bez njega.

Ekstremna ljubomora

Ljubomora može biti slatka i simpatična, ali može biti i prvi znak ozbiljnog problema. Ako je frajer ljubomoran na prijatelje s kojima se viđaš, posesivan i ima ispade zbog odeće koju nosiš, stvari bi mogle postati nasilne ako ne pristaneš da igraš po njegovim pravilima.

Vređanje

U svađi nam svašta pobegne, ali ako njemu svako malo pobegnu psovke i pogrdna imena kojima te naziva, samo je pitanje vremena kad mu verbalne uvrede više neće biti dovoljne.

Izoliranje

Klasični način na koji zlostavljači obrađuju svoju žrtvu - uvjeriće te da si ti problem, da su svi oko tebe drugačiji i da treba da se stidiš zbog svog ponašanja. Jednom kad te slomi, veće su šanse da nećeš imati hrabrosti da se obratiš nekom za pomoć.

Srbija danas
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost