SREĆNI PAROVI OTKRILI: Za uspešnu vezu ove tri stvari su ključne!

Odnos s partnerom jedan je od ključnih za našu sreću. Dr Gaj Vinč, jedan od vodećih svetskih bračnih psihoterapeuta, utvrdio je kako se srećni parovi razlikuju od nesrećnih po tri ključne stvari koje neguju.

Empatija

Kada smo dugo u nekom odnosu skloni smo već unapred da pretpostavimo šta druga osoba misli ili oseća. Takvo verovanje, da možemo "čitati misli druge osobe", pogrešno je i štetno, što pokazuju brojna istraživanja. Empatija je sposobnost razumevanja osećaja i psiholoških doživljaja drugih. Ona znači osetiti kako stvari izgledaju iz perspektive druge osobe, kao da smo "u njenim cipelama". Empatija je bitna veština u međuljudskim odnosima generalno i oni koji je neguju, imaju kvalitetnije odnose s drugim ljudima.

Emocionalno prihvatanje

Emocionalno prihvatanje je nešto za čim žudi svaki čovek. Svi želimo da osećamo da smo prihvaćeni, a posebno nam je to važno pred onima pred kojima smo se emocionalno ogolili, otkrili, pokazali. Kad smo uznemireni, ranjeni, ljuti ili frustrirani želimo da druga osoba shvati kako se osećamo, da uhvati smisao našeg emocionalnog stanja i pokaže prihvatanje. Prihvatanje emocija druge osobe vrlo je često magična komponenta, koja trenutno smanjuje intenzitet osećaja i olakšava komunikaciju. Empatija i emocionalno prihvatanje tesno su povezani.

Ljubaznost i uvažavanje

Parovi u dugotrajnim vezama jako potcenjuju važnost ljubaznosti u komunikaciji i malih gestova uvažavanja prema partneru. Topla poruka, ton kojim se javimo na telefon, priprema omiljenog jela, zagrljaj - sve su to male dnevne stvari koje zaboravimo negovati kroz vreme, a koje daju odnosu toplinu i pozitivnost te smanjuju tenzije i stres. Srećni parovi bez izuzetka neguju ovu važnu komponentu.

 

Izvor: kolektiv.me
Foto: Twitter/cami

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Kviz: Naslovna strana
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:15 Serija: Suze moje sestre
15:15 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:05 Serija: Suze moje sestre
19:00 Upoznajte Parove
21:00 Goli život
22:00 Parovi - Roditeljski sastanak
02:30 Parovi - Live