Izvor:
12.06.2018 u 13:24
0

OJAČAJTE VEZU: Postoji 9 faza braka koje žene prolaze a tajna je u ovome! (foto)

Na uzorku od dvesta žena starih od 21 do 85 godina, psiholog Suzan Šapiro Baraš zaključila je da postoji devet faza braka koje žene prolaze, a tajna uspešnog pozdrazumeva da se prilagodite svakoj fazi, jer se tako veza može samo ojačati.

Prva faza: Mlada puna entuzijazma

Nedugo nakon venčanja par je još pod uticajem strasti, intimnosti i predanosti i zbog toga je veza uvek čvrsta. Nijedna prepreka ne može parove sprečiti da je savladaju, a ženama je pri tome muškarac čvrst oslonac. Mnoge žene koje su deca razvedenih roditelja kažu da se braku posvećuju više nego što su mislile da će moći. Suzan savetuje da je potrebno istovremeno razvijati prijateljstvo, jer je strast relativno lako održavati.

Druga faza: Savršena supruga

Ideal o domu koji ravnopravno održavaju oba partnera nakon tri godine se verovatno izgubio. Žene su osuđene na kućne poslove i zbog toga se sve više njih oseća zapostavljeno i prezaposleno, te smatra da im se rad ne ceni dovoljno, dok muškarci mogu sam čin venčanja smatrati dovoljnom nagradom. Mane koje s vremenom ispilvaju na površinu Suzan kaže da morate ili prihvatiti – one koje možete da tolerišete, ali i odrediti preko čega ne možete preći. Jedino se tako možete boriti protiv zaprepašćenosti i neverice koji nastanu kada žene shvate kakav im je partner.

Treća faza: Deca su centar sveta

Dolazak deteta je nov momenat u svakoj porodici. Neke žene u ovim slučajevima gube interesovanje za partnere jer su odradili svoju biološku funkciju, dok druge pokušavaju da od njega naprave idealnog oca. Suzan tvrdi da se u ovoj fazi žene usredsređuju na svoju ulogu i dete. Brak koji se vrti oko deteta nije ništa loše, ali onda porazgovarajte sa suprugom kako ćete unaprediti porodicu.

Četvrta faza: Zajednički krevet, ali razilaženje u snovima

Za deset godina provedenih s partnerom nagrada vam je nekoliko dana odmora bez njega? Ideali se razilaze, ali iako su žene odlučne u nameri da ostanu u braku, nezadovoljstvo raste, a koplja se lome oko novca i odgajanja deteta. S promenama ćete se lakše nositi ako smanjite očekivanja.

Peta faza: Distanca

Morate biti svesni da će oko 60 odsto žena imati seksualni odnos s drugim partnerom ili zamišljati odnos s drugim muškarcem u nekoj fazi svog braka. Nekima se to može desiti nakon 15 godina braka, kada su deca već odrasla, a žene se ponovo posvećuju poslu, što dovodi do novih kontakata. Između ostalog, ovo je i faza preispitivanja uloge supruge. Ponekad žene shvataju da im ljubavnik donosi neke momente zadovoljstva koje je suprug zanemario. Ako je tako, onda se morate potruditi da budete što više sa svojim suprugom ne biste li probudili stare strasti.

Šesta faza: Pola puta do razvoda

Nakon dvadesetak godina braka, žena koja oseća nezadovoljstvo u srednjim godinama često bira razvod misleći da je to prava odluka. Toj odluci može kumovati i romansa iz prethodne faze, ali i finansijska samostalnost i činjenica da u ulozi roditelja nisu više toliko potrebni deci. Suzan, ipak, smatra da je najbolje posetiti bračnog savetnika ako razmišljate o privremenom ili trajnom razvodu.

Sedma faza: Pregovaranje

Možda ćete nakon mnogobrojnih lomova zaključiti da je najbolje da ostanete zajedno, jer ni razvedeni prijatelji nisu toliko srećni i bezbrižni koliko se činilo. Nove prilike nisu više muškarci iz vaših snova.

Osma faza: Stabilnost

U braku koji traje trideset ili četrdeset godina uloge su zadate. S godinama počinjete da prepoznajete i sopstvene, ali i suprugove prednosti i mane. Ipak, ako dođu unuci, oni mogu narušiti ravnotežu. U ovoj fazi možete pomoći suprugu da se snađe u ulozi deke, a isto tako možete razvijati svoje prijateljstvo i postati najbolji prijatelji.

Deveta faza: Ljubav iz samilosti

Supruge su shvatile koliko je važno sačuvati poštovanje za partnera. Takođe su naučile i da praštaju. Najvažnije je da partneri jedno drugome budu pojas za spasavanje. Važno je da ne kopaju po prošlosti i ne prigovaraju. Življenje sopstvenog života ne mora da bude prepreka u braku.

Izvor: B92
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter