parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Saveti stručnjaka: KAKO DA DOBIJETE PERFEKTNU SMEĐU NIJANSU!

 

http://images.happytv.tv/var/resizes/Slike-Arhiva/smedja%20kosa%204.jpg?m=1492696496

Za smeđe nijanse postoji naviše nedoumica. Kako da ne budete gavran crne, kako da izaberete željeni odsjaj, kako da neki odsjaj prekrijete, kako da se rešite prirodnog crvenog pigmenta i kako da održavate boju, o svemu tome će biti reči.

Nijanse i izbor

 

Uzele ste tamno smeđu nijansu očekivajući onakvu "kao na kutiji" i ispale crne! Poznat scenario? U postu o farbanju kose izričito sam navela da ne gledate sliku na kutiji za dobrobit vaše buduće boje:). Ponoviću deo teksta iz prethodnog posta kako bismo obnovili ključnu stvar u farbanju kose. Nijansa označava dubinu boje, odnosno koliko je boja svetla ili tamna, dok ton označava odsjaj koji farba u sebi sadrži. Nijansa je obeležena prvim brojem, dok su odsjaji obeleženi brojem iza tačke ili kose crte. Na primer, farba ima oznaku 6.34 - šestica u ovoj oznaci označavaće tamnoplavu nijansu, a .34 zlatno bakarni topao odsjaj, u kom preovlađuje zlatni jer prva brojka iza tačke označava preovlađujući odsjaj. Pre nego što se odlučite za farbanje dobro proučite ove brojke, od njih zavisi rezultat farbanja.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Slike-Arhiva/smedja%20kosa%205.jpg?m=1492696526
Nijanse:
1 - crna
2 - najtamnija braon
3 - tamno braon
4 - srednje smeđa
5 - svetlo smeđa
6 - tamno plava
7 - srednje plava
8 - svetlo plava
9, 10, 11, 12 se kod svakog proizvođača drugačije obeležavaju, u pitanju su najsvetlije plave, specijalno plave i sl.

 

Kada se farbate u smeđe nikad ne bi trebalo da idete ispod 5 ili 6. Iako piše da je 4 srednje smeđa, ako se njom ofarbate skoro je sigurno da ćete dobiti ovakvu nijansu

Iako na osmicama piše da su "svetlo plave" one su zapravo vrlo svetlo smeđe ili tamno plave. 

Pri izboru nijanse gledajte brojeve, ne sliku! :)

 

http://images.happytv.tv/var/resizes/Slike-Arhiva/smedja%20kosa%202.JPG?m=1492696485
 

Odsjaji

Odsjaji se razlikuju od proizvođača do proizvođača. Odsjaj predstavljaju brojevi iz tačke ili kose crte i predstavljaju ton vaše boje. Da li će biti čokoladna, pepeljasta, crvena... Neka okvirna lista odsjaja je sledeća

 

0 - prirodan

1 - pepeljast

2 - violet

3 - zlatan

4 - bakarni

5 - crveni

6 - mahagoni

7 - duvan/čokoladni

8 - biserni

9 - bež

http://images.happytv.tv/var/resizes/Slike-Arhiva/smedja%20kosa.jpg?m=1492696509

Kod nekih proizvođača menjaju se brojevi, uvek prvo pogledajte ton kartu, kod svake nijanse piše "ime i prezime". Copper dark blonde (6.4) biće srednje smeđa nijansa sa riđim odsjajem, 5.6 biće mahagoni nijansa, 7.1 srednje pepeljasta smeđa, dok je 7.11 dublje pepeljasto smeđa. 8.3 zlatno svetlo smeđa - med boja, 8.0 prirodno svetlo smeđa, 5.0 prorodno tamno smeđa... itd. Shvatili ste sistem :)


Rukovanje odsjajima i biranje boje

 

Kako će boja izgledati zavisi prvenstveno od podloge. Ukoliko farbate prirodnu kosu, u ne svetlije i ne tamnije od 2-3 nijanse, možete se osloniti da će vam boja biti kao u katalogu, verna, bez iznenađenja. Ukoliko imate farbanu kosu u bilo koju nijansu, vaša borba sa odsjajima počinje.

Ovo je osnovni krug boja po kom ćete moći donekle da se vodite. Dakle, neko opšte pravilo je da ukoliko želite da "poništite" neželjeni odsjaj, birate odsjaje ili tonere suprotne po krugu boja. Dakle, ukoliko imate crveni pigment (crveni nije isto što i narandžasti!) birate zelenu, odnosno pepeljast odsjaj. Ukoliko imate odsjaj boje rđe, riđe žućkast, violet odsjaj je vaš izbor. 

Jedini problem je što ne postoje svi odsjaji u svim nijansama. U tu svrhu se koriste toneri, dodaju se po centimetru u celu količinu farbe. Ne bih se usudila da preporučujem rukovanje tonerima, to bi bilo čisto eksperimentisanje. Probajte ukoliko ste smeli, ili se raspitajte kod svog frizera.

Hidrogen i mešanje boja

Smeđe nijanse nikad ne zahtevaju hidrogen veći od 6%. Štaviše, ukoliko ne izvlačite boju i nemate sede, možete se farbati sa samo 3% hidrogena. Uvek (opet, ukoliko ne izvlačite boju) farbajte samo izrastak, a dužinu prelivajte sa mešavinom sa 3% hidrogena, ili sa razređenim 6% hidrogena (vodom, šamponom ili regeneratorom) i držite ne više od 10 minuta.

Uvek pročitajte uputstvo na farbi u kojoj se razmeri meša farba i hidrogen, i uvek doslovce poštujte to. Ne pišu proizvoači to bezveze, potrebna je tačna količina hidrogena da bi se razvila prava nijansa kao u katalogu.

 

 

Prirodni crveni pigment

Za njega nema jedinstvenog rešenja. Kod nekih je moguće suzbiti ga farbanjem u pepeljaste nijanse, kod nekih je potrebno koristiti duboko pepeljaste ( __.11) a kod nekih ni to nije dovoljno pa je potrebno koristiti tonere. Svakako, od pepeljastih nema drugog izbora. Ukoliko želite neki drugi odsjaj, uvek ga mešajte sa prirodnom nijansom, kako taj odsjaj ne bi bio preintenzivan, i kako ne biste završile riđe, umesto blago zlatne. Da bi se dobla prirodna nijansa, kose sa prirodnim crvenim pigmentom moraju da koriste isključivo pepeljaste nijanse.

 


Održavanje boje i nega

Kako je smeđa jedna od najnezahtevnijih nijansi, možete vrlo lako dostići do zdrave farbane kose. Najzdravije farbane kose su upravo smeđe (i tamnije). Ne zahteva redovno farbanje, dužina se nikad ne farba dva puta, samo se preliva. Tako je kosa uvek zdrava, a boja sveža. Što se duže zadržite na jednoj nijansi, to će vaša kosa manje patiti. 

 

tekst i foto: sjajnakosa.blogspot.rs

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:15 Parovi jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja Kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
22:00 Parovi - Live
00:00 Parovi - Žurka