Izvor:
13.05.2017 u 20:38
0

NIJE POTPUNO ŠTETNO SUNČATI SE: Stručnjaci otkrivaju zašto ne treba izbegavati Sunce! (foto)

Decenijama nas upozoravaju kako je prekomerno izlaganje sunčevim zracima opasno, ali izgleda i da su lekari preterali sa upozorenjima, a mi sa poslušnošću, pa nam sada preti nova opasnost upravo zbog nedovoljnog izlaganja suncu!

Nedovoljno izlaganje suncu sve je veći zdravstveni problem, tvrdi se u studiji koja je objavljena u stručnom časopisu "Dermato-endokrinologija".

Prema rečima dr Gorane Isailović, dermatovenerologa, a što je ova studija i potvrdila, nedovoljno sunčanje, odnosno manjak vitamina D (koje naše telo dobija upravo sunčanjem) povećava rizik od mnogih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti, Alchajmerove bolesti i demencije, dijabetesa, multipleks skleroze i degeneracije makule.

– Kako u svetu, tako i u Srbiji – i kod nas zbog medijske kampanje o štetnosti izlaganja kože suncu sve česce se javlja deficit vitamina D zato što se ljudi plaše sunca, pokrivaju telo odećom, šeširima i antisolarnim preparatima – kaže dr Gorana Isailović.

Kada nam sunce šteti, a kada koristi

Kako ističe vođa studije, dr Dejvid Hoel, član Nacionalne medicinske akademije i istaknuti profesor na Medicinskom univerzitetu Južne Karoline, sunce je neophodno za život i mora se voditi računa o tome da mu se redovno umereno izlažemo, a ne da ga izbegavamo.

Isailovićeva objašnjava i da je štetno ako izgorimo na suncu, kao i da ne treba da se izlažemo njegovim opasnim zracima kada je naša senka kraća od naše visine, odnosno u onom periodu kada je njegovo zračenje najjače – leti od 10 do 17 sati. Tada, kako kaže, treba biti u takozvanoj šarenoj hladovini.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter