parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

ONI POSTOJE: Vanzemaljci nas kontaktirali iz druge galaksije?

 

Tim astronoma uspeo je da ustanovi izvor moćnih, ali kratkih radio talasa iz dubokog svemira, koji su prvi put primećeni tek pre deset godina, objavio je časopis Nejčr (Nature).

Takozvani brzi radio impulsi (fast radio bursts - FRB) začudo ne potiču iz neke ogromne galaksije, već iz patuljaste galaksije na oko 2,5 milijardi svetlosnih godina od Zemlje.

Brzi radio impulsi su zagonetka za astronome još od 2007. kada su prvi put primećeni. Traju samo nekoliko milisekundi, ali se u tom trenutku emituje energija kao 500 miliona Sunca.

Šta, međutim, tačno izaziva ove visoke energetske duge talase i dalje je predmet naučne debate. Poslednje otkriće neće rešiti zagonetku, mada može smanjiti broj mogućih objašnjenja.

FRB dolaze daleko izvan Mlečnog puta i naizgled se pojavljuju nasumice iz različitih delova dubokog svemira.

Prvi put su primećeni radio teleskopom u Australiji i do sad ih je pronađeno manje od 20. Većina njih je otkrivena širokim pretragama koje ne mogu ustanoviti tačnu lokaciju odakle dolaze, što otežava naučnicima davanje mogućeg objašenjenja šta ih izaziva.

Rad objavljen juče u Nejčru je dosad najprecizniji odgovor o poreklu tih impulsa pod imenom "FRB 121102" iz sazvežđa Kočijaš. Prvi put je taj signal primećen u novembru 2012. posle čega se pojavio još nekoliko puta.

Tim naučnik koje predvodi Šami Čaterdži s univerziteta Kornel koristio je dva radio teleskopa - u Novom Meksiku i Evropu - da suzi polje traganja posle čega je ustanovio da impulsi potiču s patuljaste galaksije. Potonje opservacije s teleskopa na Havajima ustanovile su da je ta galaksija u prečniku preko deset puta manja od Mlečnog puta, a u masi i preko 100 puta manje od naše galaksije.

Član tima Šriharš Tendulkar rekao je da je ta galaksija "majušna" i dodao da je to "čudno", budući da s manje zvezda nego u drugim galaksijama, patuljaste galaksije imaju manje šanse da budu domaćini nečega što izaziva brze radio impulse, a što bi, prema nekima, mogla biti neutronska zvezda.

Čaterdži je rekao da se mora još mnogo raditi da bi se objasnio mehanizam koji izaziva brze radio impulse.

 

alo.rs
foto:arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Cetvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:15 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
13:00 Vesti
13:05 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
21.00 Srbija na dlanu
22:00 Parovi - Roditeljski sastanak
02:30 Parovi - Live