Izvor:
08.03.2017 u 16:04
0

SELIDBA U VASIONU MOGUĆA? Tri planete imaju jako dobre uslove za život ljudi!

Tri od sedam planeta koje su nedavno otkrivene imaju jako dobre uslove u kojima se može zamisliti život, rečeno je u utorak na skupu "Sedam planeta, oktriće i posledice" u organizaciji Centra za promociju nauke.

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević rekao je da je veliki uspeh što uopšte možemo da istražujemo ekstrasolarne planete jer ih je jako teško detektovati.

– Sve smo bolji u tom detektovanju i sada možemo da vidimo i malecke kamenčiće kao što je naša zemlja – rekao je Bogojević.

On je rekao da će biti potrebno četiri do pet godina da se zaviri u atmosferu novih planeta i da se tako utvrdi da li ima uslova za život pa čak i života.

– Kiseonik je taj koji uvek proizvode živa bića, tako da ako pronađemo kiseonik u određenoj količini to bi moralo značiti da ima i života – navodi Bogojević.

Docent na katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta Dragana Ilić, kaže da je ovo otkriće zanimljivo jer su ove planete osim što su slične zemlji nalaze i na takvom rastojanju od matične zvezde da bi mogle da razviju život sličnoj zemlji.

Ona kaže da se ove planete nalaze u "nastanjivoj" zoni, i da će u budućnosti pomoću novih teleskopa biti moguće snimiti hemijski sastav planeta kako bi utvrdili da li tamo postoji život sličan životu na zemlji.

blic.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter