parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

OŽIVELA BUJICA: Reka na Novom Zelandu prva na svetu dobila status živog bića! (video)

 
 
Vanganui Ivi reka borila se za svoja prava još od 1870. godine.
 
Reka na Novom Zelandu prva je u svetu koja je priznata kao živo biće sa svojim sopstvenim pravima i vrednostima, a dat joj je pravni status osobe, piše Independent.
 
Reka Vanganui, smeštena na severu Novog Zelanda, ima neprocenjiv značaj za narod Maora. Zbog toga je vlada ovog ostrva donela zakon kojim je reci dato pravo da predstavlja sebe putem zvaničnih reprezenata, jednog angažovanog direktno od Maora (poznatijeg kao Ivi) i drugog angažovanog od strane krune.
 
Nov status Vanganui reke, odnosno Te Ava Tupua, kako je Maori zovu, veruje se da je jedinstven na svetu. Nju Maori doživljavaju kao deo života živih planina i mora.
 

Kris Finlajson, koji je pregovarao sa vlastima da se ovaj predlog usvoji, rekao je da se Vanganui Ivi reka borila za svoja prava još od 1870. godine.

– Te Ava Tupua imaće svoj sopstveni pravni identitet sa svim pravima, obavezama i odgovornostima koja uz to idu. Znam da će mnogi misliti da je čudno prirodnom resursu dati status osobe, ali to nije ništa čudnije od statusa porodične firme ili kompanije – rekao je on.

 

 

Vanganui reka je treća najduža reka u zemlji i njen status osobe rezultat je dugogodišnje borbe za njena prava. Ona će od vlade na konto obeštećenja i donacija dobiti 102 miliona dolara koja će biti utrošena u njeno održavanje.

 

Telegraf
Foto: Arhiva 

 

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Dobro jutro Srbijo
08:15 Bolja zemlja
10:00 Parovi Live
11:40 TopShop
11:55 Vesti
12:05 Domaci film
12:55 Vesti
13:15 Domaci film
14:05 Parovi live
16:15 Srbija na dlanu r
17:30 Telemaster
18:05 Pazi Paparazzo
18:45 Upoznajte parove
20:00 Parovi Live