Izvor:
14.04.2017 u 08:35
0

DOKAZ O ŽIVOTU VAN ZEMLJE? Najnoviji podaci NASA možda menjaju sve što smo do sada znali!

Prema najnovijim podacima do kojih je došla letelica Kasini utvrđeno je da najverovatnije postoje neki oblici života na jednom od satelita Saturna.

Iako možda deluje kao zamrznuta pustoš, ispod naizgledne nemilosrdne površine Saturnovog meseca Enceladusa naučnici veruju da postoji mogućnost za određenim oblicima života u toploj vodi.

Letelica Kasini pronašla je prve dokaze hemijskih reakcija koje se događaju duboko ispod leda, a koje, kako smatraju, mogu da stvore okruženje sposobno da podrži mikrobe.

Eksperti su naveli da je otkriće "poslednji deo" slagalice koja dokazuje da je život moguć na Enceladusu, a cela teorija je još spektakularnija ukoliko se uzme u obzir da se taj mali mesec nalazi skoro 1.427.488.128 kilometara daleko od Sunca.

Trenutno mi znamo samo za jednu genezu života, onu koja je dovela do nastanka nas. Ukoliko bismo utvrdili da je život zasebno počeo na dva mesta u Solarnom sistemu, onda bismo mogli i da budemo sigurni da je takođe nastao i na nekoj od desetina milijardi planeta i meseca oko drugih zvezda u galaksiji – rekao je profesor planetarne geonauke sa Univerziteta Open Dejvid Roteri.

U oktobru 2015. godine NASA je poslala Kasini u misiju tokom koje su otkiveni vodonik i ugljen-dioksid. U okviru izveštaja pronalazaka koji je danas objavljen, naučnici su naveli da su hemijske reakcije između mešavine tople vode i kamenja na dnu "jedini mogući" izvor vodonika. Ujedno, ako je vodonik prisutan on može da se sjedini sa ugljen-dioksidom, pa da nastane metan koji kozumiraju mikrobi u dubokim morima naše planete.

Saturnov mesec Enceladus ima led koji prekriva okeane, a periodično dolazi do blažih erupcija kroz njegove pukotine. Upravo u njima su pronađeni hemijski potpisi interakcije vode sa kamenjem, odnosno okeana sa kamenitim jezgrom. Smatramo da je to najverovatniji izvor vodonika, a da kamenje sadrži smanjenje minerale i organske materijale. Na Zemlji vodonik podržava napredne ekosisteme čak i u odsustvu sunčeve svetlosti – rekao je profesor Jugozapadnog istraživačkog instituta (SwRI) iz San Antonija, koji je jedan od glavnih istraživača za Kasini.

Enceladus je šesti po veličini mesec Saturna i otkriven je 1789. godine zahvaljujući britanskom astronomu Vilijamu Heršelu. Prečnik mu je skoro 500 kilometara, a udaljen je oko 1.271.381.760 kilometara od Zemlje.

Naučnici su dugo sumnjali da bi tečna voda mogla da postoji na mesecu zbog izuzetno jakih plima koje se pojavljuju usled Saturnove gravitacije.

Pre 12 godina NASA je lansirala Kasini za istraživanje Saturna i njegovih meseca, a 2015. godine je otkrila varijacije u kretanju Enceladusa tokom orbite, što bi jedino moglo da se događa ako led ne pokriva sve, pa su eksperti zaključili da se okean sigurno nalazi ispod.

Od tada naučnici su proučavali podatke koji su stizali radi provere da li postoji još neki nagoveštaj o eventualnom postojanju života. Najnoviji rezultati su svakako najjači pokazatelj da Enceladus ima sve uslove za formiranje nekog oblika, taman i najprimitivnijeg.

Nemamo poslednji dokaz neophodan za demonstraciju mogućnosti razvitka života tamo. Ovakvom nisu potrebni ni kiseonik ni svetlost, a može da bude onaj od kog je počeo život na Zemlji pre privikavanja na drugačije uslove – napomenuo je Roteri.

Enceladus je do sada najudaljeniji otriveni oblik od Sunca da može da podrži život. Neki naučnici misle da Uranov mesec Ariel može da ima tečni okean, ali ta teorija još nije dokazana.

Iako se verovalo da je Enceladusova zaleđena površina duboka oko dvadeset kilometara, prema najnovijim podacima u određenim delovima ona može da iznosi i pet.

Blic
Foto: Twitter/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter