parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

ASTEROID KRIV: Zbrisao dinosauruse sa planete, a ljudska vrsta preživela!

 

Da je asteroid udario u našu planetu bilo gde osim u Meksički zaliv, dinosaurusi bi preživeli i naša vrsta ne bi postojala

TOKIO - Udar asteroida od pre 66 miliona godina, koji je zbrisao dinosaurusa sa lica naše planete, ne bi imao katastrofalne posledice da je udario bilo gde drugde.To znači da bi dinosaurusi preživeli razaranje, a ljudska vrsta ne bi ni postojala.


Velika energija


Novu teoriju izneli su japanski naučnici Kunio Kaiho i Naga Ošima, koji su otkriće objavili u časopisu Sajentifik riports. Oni polaze od toga da asteroid „Chicxulub Impactor“, koji je udario u okean u današnjem Meksiku, ne bi bio tako smrtonosan da je udario bilo gde drugde. Asteroid širok 10 kilometara napravio je krater prečnika 176 kilometara kada je udario u Zemlju. Taj udarac je oslobodio energiju milijardu puta jaču od one koju je proizvela atomska bomba bačena na Hirošimu na kraju Drugog svetskog rata.


Tada je sa lica zemlje zbrisano čak 75 odsto svih kopnenih i morskih životinja, od kojih su dinosaurusi najpoznatiji. Velike količine pepela, čađi i prašine otišle su u atmosferu i blokirale 80 odsto sunčevih zraka.

Čađ je ključna


Naučnici veruju da je ključna u istrebljenju bila čađ, koja je nastala kada se zapalilo kamenje natopljeno ugljenovodoničnim molekulima poput nafte. Količina ugljenovodonika u stenama varira u zavisnosti od toga gde se one nalaze. To znači da bi udar asteroida na nekom drugom mestu imao daleko manje posledice. Samo 13 odsto površine Zemlje ima takvo okruženje, tj. sastav stena.

 

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/ FairfieldDV

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30 Dobro jutro Srbijo
07:00 Dobro jutro Srbijo
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:10 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Čađava mehana
15:30 Parovi  Live
17:30 Telemaster
18:15 Glamur
18:35 Upoznajte parove
20:30 Parovi - Live
00:00 Parovi - Live