Izvor:
21.11.2017 u 22:40
0

NEOBIČAN OBJEKAT: Zabeleženo prvo telo iz drugog zvezdinog sistema koje je prošlo kroz naš!

Neobičan veliki objekat, koji je nedavno zabežen kao prvo telo iz nekog drugog zvezdanog sistema koje je prošlo kroz naš, ovih je dana postao još neobičniji – naime, pokazalo se da ima neverovatno izdužen, složen oblik koji podseća na cigaretu ili na brod iz kultnog SF filma Odiseja 2001.

Objekat nazvan 1I/2017 U1, odnosno Oumuamua (što na havajskom znači 'glasnik iz daleka'), dug je oko 400 metara s tim da mu je dužina oko 10 puta veća od širine.

Pre nego što mu je Međunarodna astronomska unija dala ime Oumuamua, neki su astronomi predlagali da se nazove Rama u čast vanzemaljskog svemirskog broda iz romana Artura Klarka, "Susret s Ramom".

Astronomi su prema čudnom obliku ovog asteroida utvrdili da ne potiče odavde. I zaista, ne izgleda kao ništa što je do sada viđeno.

Asteroid je dug, veličine fudbalskog terena, i tamne boje uspred stalne izloženosti smrtonosnim kosmičkim zracima.

Izvor: Kurir
Foto: youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter