Izvor:
31.07.2018 u 14:42
0

ROBOT ČIJA SE POKRETLJIVOST PRIBLIŽAVA LJUDSKOJ: U pitanju je ruka koja se usavršila tako da može da se služi objektima na isti način kao čovek! (VIDEO)

Upoznajte robota čija se pokretljivost približava ljudskoj. U pitanju je robotska ruka koja se usavršila tako da može da se služi objektima gotovo na isti način kao čovek. "Open Al" je grupa za istraživanje i razvoj robotike, koju su podržali tehnički giganti Ilona Maska i Pitera Tila, kako bi razvila sofisticiraniju motoriku robota.

Oni su uspeli da naprave ruku koje će da nauči nove pokrete samo na osnovu iskustva i upozorenja, odnosno bez minimuma ljudske intervencije. Novi sistem omogućava robotu da hvata i okreće predmete, da manipuliše i služi se njima, gotovo na isti način kao što to čini čovek, piše Dejli mejl.

– Dok je precizno baratanje predmetima osnovna stvar za čoveka, ovo je veliki izazov za autonomne robote – kažu istraživači iz "Open Ala".

Ovo je zato što su moderni roboti dizajnirani za ograničen broj komandi i zadataka. Dok se čovek služi širokim spektrom pokreta u raznovrsnom okruženju, robot nema ovu mogućnost. Zato su pomenuti istraživači, kako kažu, želeli da najpre izgrade takvu ruku, a potom je testiraju na robotu.

Prvi zadatak je bio da ruka na različite načine uhvati kocku. Drugi je bio da je rotira tako što će svaki put da pokaže određenu stranu i da je, pritom, ne ispusti. Sistem je na kraju uspeo da sam otkrije trikove sa kockom, kao što je vrtenje ili korišćenje gravitacije, kako bi lakše mogao da barata njome. Na kraju su, kako je planirano, ugradili ruku na robota. Pokazalo se da je ruka izuzetno fleksibilna, koristi raznovrsne pokrete, uključujući pokazivanje palca ili srednjeg prsta. Takođe, robot je uspeo da sinhronizuje prste na različite načine zarad hvatanja specifičnih predmeta.

Otkriće da roboti mogu da budu fleksibilniji može pozitivno da se odrazi na kompanije koje žele da automatizuju svoju radnu snagu, kažu iz "Open Ala".

– Naši rezultati pokazuju, nasuprot uvreženom mišljenju, da algoritmi mogu da reše kompleksne probleme u robotici – ističu iz kompanije.

Izvor: B92
Foto:Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter