WhatsApp počinje da naplaćuje slanje poruka firmama!

Fejsbukova aplikacija za razmenu poruka WhatsAppa počeće da naplaćuje firmama slanje marketinških i korisničkih poruka, nakon što se ta društvena mreža suočila sa usporavanjem rasta prihoda i svog korištenja.

Takav potez omogućiće Fejsbuku, vlasniku WhatsAppa, da zaradi novac od ove aplikacije. Kompanije će putem te platforme moći da daju informacije i pružaju usluge, kao što su datumi isporuke ili razne propusnice. Zauzvrat, one će morati da plate naknadu za potvrđenu isporuku.

Poruke će koštati između 0,5 i 9 centi, zavisno od zemlje u kojoj se korisnik nalazi. Mogu da budu automatizovane ili će ih slati korisničke službe. Navedena cena pokazuje da će upotreba te mogućnosti u nekim slučajevima biti skuplja od slanja SMS poruke.

Kao i druge poruke poslane putem te aplikacije, one će biti šifrirane, što znači da ih WhatsApp neće moći čitati. Prevoznička firma Uber, online trgovina Wish i turistički servis Booking.com su među prve tri firme koje će prihvatiti nove uslove. Ukupno tri miliona kompanija aktivno koristi WhatsApp.

Fejsbuk je platio 19 milijardi dolara za kupovinu WhatsAppa 2014.godine, a već duže vreme traži način kako da zaradi od te aplikacije u razdoblju kada mu rastu troškovi zbog poboljšanja privatnosti i rešavanja problema zavisnosti korisnika od društvenih mreža, piše Novac.

Naime, Fejsbuk je najavio u sredu da će korisnicima ponuditi alat kojim će moći da ograničavaju koliko vremena u jednom danu provode koristeći njegove aplikacije i Instragram, kao i da će primati obaveštenja kada premaše vremensku granicu korišćenja koju će sami definisati.

 

Izvor: Blic.rs
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Posle ručka
16:30 Serija: Suze moje sestre
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:55 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live