ZAŠTITITE SE: Ovi pretraživači čuvaju vašu privatnost i sigurnost!

Google i Bing najpopularnije su internet pretraživači, ali ne stoje dobro kad je zaštita privatnosti u pitanju jer rutinski prikupljaju vaše podatke na više načina. Evo nekoliko pretraživača koji ne prikupluju lične informacije, i preko kojih ćete imati više privatnosti.

Na žalost, puno ljudi koristi internet i njegove pogodnosti, a li ne zna kako da ga sigurno koristi, pa često budu žrtve raznih prevara, krađe identiteta ili zloupotrebe. Da biste pokušali da povećate svoju sigurnost, pristupajte internetu preko ovih pretraživača.

Duck Duck Go
DuckDuckGo je jedna od najpoznatijih internet pretraživača fokusiranih na zaštiti privatnosti. Ne prati, ne beleži i ne čuva vaše podatke, niti povezuje rezultate raznih pretraga. Kako tvrdi njihov glavni izvršni direktor Gabriel Wienberg, ako im agenti američke agencije FBI pokucaju na vrata, ne mogu im pokazati ništa što bi mogli povezati s vama lično. Koriste 400 izvora kako bi došli do rezultata pretrage, između ostalih Yahoo, Bing i Yandex.

StartPage
Za razliku od DuckDuckGo, StartPage povlači i rezultate pretrage s Googleove pretrage, i dalje najbolje na svetu, prikrivajući pritom vaš identitet. StartPage plaća Googleu za rezultate pretrage. Zauzvrat ne šalje IP adrese ili bilo šta po čemu bi se mogao prepoznati krajnji korisnik. Pomoću ove pretrage možete sakriti vašu IP adresu i od drugih web odredišta kao i koristiti usluge weba koji nisu u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji.

SearX
Deo izvornog računarskog koda pretrage DuckDuckGo je otvoreni kod. SearX je u potpunosti otvoren i dostupan bilo kome ko želi proveriti kako radi ili ga preuzeti i preurediti skladno svojim potrebama i željama. Ova pretraga prikuplja podatke iz više drugih pretraga (DuckDuckGo, Qwant, StartPage, između ostalih) i nudi vam najbolju dostupnu mešavinu rezultata. Nema oglasa, što je dodatni bonus.

Swisscows
Ranije poznata kao Hulbee, pretraga Swisscows fokusirana je na privatno pretraživanje interneta za celu porodicu. Ne prikazuje rezultate pretrage namenjene samo odraslima, niti je tu opciju moguće uključiti. Ne čuva lične podatke, IP adrese, upite pretraživanja… Koriste rezultate pretrage Microsoftove pretrage Bing.

Peekier
Peekier nudi manje-više sve što i druge već spomenute pretrage. Razlikuje se po tome što na ograničeno vreme čuva upite pretraživanja.

Disconnect
Za razliku od drugih pretraga iz ovog pregleda, Disconnect ne prikazuje rezultate pretrage na svojoj stranici već preusmerava vaš upit kroz svoje web saradnike kako bi sačuvala vašu anonimnost. Rezultate potom prikazuje u pretrazi koju ste prethodno odabrali. Nemaju ni web stranicu na kojoj bi mogli obaviti pretragu, već trebate da preuzmete i instalirate dodatak za web pretraživač. Nema oglasa – novac zarađuju prodajom usluga virtualne privatne mreže.

 

Alo.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Posle ručka
16:30 Serija: Suze moje sestre
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:55 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live