BEZBEDNOST NA INTERNETU: Jedini način da se zaštitite na Viberu jeste da pratite ova 4 koraka!

 

Četiri koraka za bezbednost na internetu.

Usled sve češće pojave raznih opasnih onlajn igara za decu i izveštaja o nasilju na društvenim mrežama i raznim sajber-prevarama, Viber je odlučio da napravi kratku, jasnu i korisnu video poruku za decu, njihove roditelje i sve korisnike o tome kako se zaštitite i od ovih neželjenih pojava.

U video-klipu, regionalni Direktor za razvoj poslovanja Atanas Rajkov – vodi gledaoce kroz četiri osnovne preporuke o samozaštiti prilikom korišćenja aplikacija za razmenu poruka - kako bi bezbedno i uz korišćenje bogatog sadržaja mogli da nastave da četuju, pričaju, razmenjuju video klipove, fotografije i stikere.

Prva preporuka: nikada ne delite vaš broj sa nepoznatim osobama. Pošto Viber ne prosleđuje profile svojih korisnika, to je jedini način kako mogu da vas pronađu na internetu, dođu do vašeg broja i počnu da vas uznemiravaju.

Druga preporuka: iskoristite opciju u meniju vašeg četa da blokirate osobe koje vas uznemiravaju. Posle nekoliko prijava od strane više oštećenih korisnika, Viber će takvim ljudima zauvek isključiti mogućnost da koriste tu aplikaciju i nastave sa raznim zloupotrebama.

Treća preporuka: ako vam se bude desilo da primate takve poruke, odmah se obratite vašim roditeljima i nastavnicima radi prijave maltretiranja.

Četvrta preporuka: proverite da li je broj osobe sa kojom pričate – pravi i vama poznat – da biste bili sigurni u to da je u pitanju željeni sagovornik, a ne osoba koja je kopirala ili lažirala nečiji profil. Kopiranje i lažiranje profila korišćenjem tuđeg imena ili fotografije je lako i često se radi, dok je na ovaj način nemoguće otuđiti nečiji telefonski broj.

 

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost